Ghee - untul clarifiat - aliment si medicament |
Sanatate | ||||
Luni, 27 Februarie 2012 18:45 | ||||
Pagina 1 din 2 Ghee, pe numele sau sanskrit "grita" cunoscut de europeni sub denumirea unt clarifiat este un produs atat alimentar cat si terapeutic, folosit foarte des in bucataria asiatica, in special indiana, fiind un ingredient nelipsit al medicinei traditionale indiene ayurveda (cu o traditie veche de 5000 de ani).
Proprietatile sale deosebit de valoroase il fac sa fie mult superior untului obisnuit din punct de vedere nutritiv, iar medicina traditionala ayurveda il recomanda pentru o mare varietate de afectiuni si probleme de sanatate.Ghee - "aliment sacru" in religia HindusaGhee, considerat "hrana zeilor", are deopotriva un rol sacru in religia hindusa, fiind folosit in cadrul ritualurilor religioase, picurarea untului topit in focul ritualic simbolizand intretinerea focului sacru Agni, sustinator al vietii. In mitologia hindusa se spune ca, Prajapati, zeitate suprema hindusa, a creat ghee prin frecarea palmelor sale si picurandu-l in focul sacru Agni, a dat nastere fiilor sai, asigurand astfel continuitatea vietii.Diferenta dintre untul obisnuit si ghee |