Total Media News

Combinatul Sidex Galaţi ar putea fi preluat de JSW Steel PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 23 Iunie 2018 11:12
             
    Conform  mediafax.ro,Cel mai mare producător de oţel din India, JSW Steel, este aşteptat să lanseze o ofertă pentru combinatul ArcelorMittal Galaţi, din România, au declarat vineri mai multe surse apropiate negocierilor, citate de Reuters.
    ArcelorMittal, cel mai mare producător de oţeluri din lume, este obligat să pună în vânzare şase active europene, printre care şi fostul Sidex Galaţi, pentru a obţine aprobarea autorităţilor de concurenţă din UE la achiziţionarea fabricii italiene Ilva.

     Analiştii băncii de investiţii Jefferies, citaţi de Reuters, estimează că valoarea combinată a activelor scoase de ArcelorMittal la vânzare este cuprinsă între 752 şi 940 de milioane de dolari, iar cel mai mare dintre aceste active este unitatea de la Galaţi.

 

 

Potrivit surselor Reuters, Bank of America-Merrill Lynch se va ocupa de această vânzare, pe care intenţionează să o finalizeze până la sfârşitul anului 2018.

De cealaltă parte, JSW Steel doreşte să-şi extindă capacitatea de producţie a oţelului în afara Indiei cu 10 milioane de tone pe an.

Anterior, surse din industrie au relatat că Marcegaglia şi Metinvest ar fi planificat o ofertă comună pentru fostul Sidex Galaţi, dar un purtător de cuvânt al Metinvest a declarat pentru Reuters că fabricantul de oţel va licita singur. „Nu luăm în calcul parteneriate sau consorţii. Metinvest este un grup puternic, capabil financiar să participe în mod independent la licitaţia pentru oricare dintre activele propuse de ArcelorMittal”, a spus purtătorul de cuvânt al Metinvest.

La sfârşitul lunii aprilie, vicepremierul român Viorel Ştefan a declarat că după ce ArcelorMittal va vinde combinatul siderurgic de la Galaţi producţia va creşte, nu se va restrânge, pentru a se respecta regulile europene de concurenţă. „Sidex face parte dintr-un pachet mai mare format din 7 combinate, din care 6 vor trebui preluate de un singur investitor. Tranzacţia va fi monitorizată astfel încât să urmeze o creştere de producţie la aceste combinate, nu o restrângere, pentru că altfel ar rezulta efecte nedorite în materie de concurenţă pe piaţa laminatelor la cald şi la rece. Cesiunea nu se va putea face decât cu acordul explicit al statului român”, a declarat Viorel Ştefan.

 

 

** 

ArcelorMittal Galați (fost Sidex Galați) este cel mai mare combinat siderurgic din România. A fost cumpărat de LNM Holdings NV în noiembrie 2001, de la statul român[2]. Valoarea tranzacției a fost de 70 de milioane de dolari[2]. Tranzacția a inclus angajamente investiționale de 351 milioane de dolari și un capital de lucru de 100 milioane de dolari[2]. Începând cu 2004, Sidex Galați este parte a Mittal Steel, companie formată prin fuziunea companiilor LNM Holdings NV și Ispat International N. V[2]. După fuziunea dintre Mittal Steel și Arcelor, în anul 2006, din care a rezultat ArcelorMittal, numele combinatului a fost schimbat în ArcelorMittal Galați.

La momentul privatizării, compania producea pierderi de 1 milion de dolari pe zi, datorită căpușării[2]. Dezcăpușarea a adus combinatul la profit în doi ani după privatizare, fără ca proprietarul să facă investiții semnificative[2]. Tranzacțiile bazate pe barter au fost eliminate complet, imediat după privatizare[3]. S-au creat relații de afaceri directe cu toți marii consumatori de oțel din România, iar la nivel internațional, compania a beneficiat de rețeaua grupului[3].

Sidex a fost un punct nevralgic al negocierilor României cu Uniunea Europeană la unul dintre cele mai dificile capitole, Concurența[3]. În principal era vorba de ajutoarele de stat acordate combinatului siderurgic Sidex Galați, Uniunea Europeană cerând ca acestea să fie eliminate[3].

Producția combinatului a crescut din momentul privatizării, de la 3,7 milioane de tone, în 2001, la aproape cinci milioane de tone, în anul 2005[3]. Circa două treimi din această producție erau destinate piețelor externe, restul fiind contractat de firme din România, unde Mittal Steel Galați deținea o cotă de piață de 90-95%[3]. Producția realizată în 2007 a fost de 4,4 milioane de tone de oțel lichid[4].

În anul 2009, ArcelorMittal Galați contribuia cu 3,8% la exporturile României[5].

Până în anul 2009, ArcelorMittal contribuia cu peste 50% din afacerile operatorului portuar Comvex, iar circa 58% din traficul pe Canalul Dunăre-Marea Neagră era realizat de combinatul ArcelorMittal din Galați[6].

 

 

** sursa  --  http://www.mediafax.ro/economic/combinatul-sidex-galati-ar-putea-fi-preluat-de-jsw-steel-de-la-arcelormittal-presa-17287536

 

 

Abonare newsletter
Bannere

total-media-news.ro
karate.info.ro
tmn-tv.net
tmn-tv.ro
Magazin specializat piese auto
AutoPuls
Service Auto autorizat RAR
Uleiuri Auto
Baterii auto
Salonul Auto Bucuresti 2016
Bucharest FAshion Week 2015

Sunteti aici: Home Ştiri Actualitate Combinatul Sidex Galaţi ar putea fi preluat de JSW Steel