Total Media News

modificari si completari la Codul fiscal care se aplica din 1 iunie PDF Imprimare
Duminică, 07 Iunie 2015 17:25


                                          

      Conform Avocatnet, OUG nr. 6/2015 a adus unele modificari si completari la Codul fiscal care se aplica din 1 iunie. Pentru ca noile dispozitii sa poata fi implementate, au fost actualizate si Normele de aplicare a Codului fiscal prin HG nr. 367/2015 care intra in vigoare tot astazi.

Printre principalele noutati se numara reducerea taxei pe valoarea adaugata (TVA) de la 24% la 9% la toate alimentele.

De asemenea, intra in vigoare noi reguli de plata a impozitului pentru veniturile din transferul proprietatilor imobiliare, precum si de recalculare a platilor anticipate de impozit pentru veniturile din chirii.

In plus, in Normele Codului fiscal este detaliat modul in care este impozitat bacsisul incepand din 1 iunie

TVA de 9% pentru toate alimentele

Taxa pe valoarea adaugata se reduce de azi la 9%, de la 24%, la toate alimentele, masura aplicandu-se fara diferentieri, chiar si la bauturile nealcoolice si la serviciile de alimentatie publica.

Mai exact, OUG nr. 6/2015 modifica articolul 140 alin. (2) litera g) din Codul fiscal, stabilind ca TVA de 9% se aplica asupra urmatoarelor livrari de bunuri si prestari de servicii:

 

 

  • alimente,
  • inclusiv bauturi, cu exceptia bauturilor alcoolice, destinate consumului uman si animal,
  • animale si pasari vii din specii domestice,
  • seminte, plante si ingrediente utilizate in prepararea alimentelor,
  • produse utilizate pentru a completa sau inlocui alimentele,

Pana acum, art. 140 alin. (2) lit. g) prevedea ca TVA de 9% se calcula la produsele de paine si de panificatie (cornuri, chifle, batoane, covrigi, minibaghete, franzelute), la faina alba de grau, faina semialba de grau, faina neagra de grau si faina de secara.

De asemenea, TVA de 9% se aplica din 1 iunie si asupra serviciilor de restaurant si de catering, cu exceptia bauturilor alcoolice, se mentioneaza in recenta ordonanta.

Lista detaliata a bunurilor care au TVA de 9% este cuprinsa in Normele de aplicare a Codului fiscal, actualizate prin HG nr. 367/2015. In plus, actul normativ stabileste codurile corespunzatoare bunurilor care au TVA de 9% si, de asemenea, cuprinde cateva exemple referitoare la modul in care se aplica masura. AvocatNet.ro a scris pe larg despre acest subiect AICI.

Conform unui comunicat al Executivului remis recent redactiei, toate produsele ale caror coduri au fost prevazute in norme, care prin natura lor sunt alimente destinate consumului uman sau animal, ori sunt plante, seminte, utilizate pentru producerea de alimente destinate consumului uman sau animal, beneficiaza de aplicarea cotei reduse de TVA pe tot lantul economic, de la producator pana la consumatorul final.

Prin urmare, cota redusa de TVA se aplica si in cazul in care un produs alimentar este utilizat ca materie prima in alte scopuri, cum ar fi producerea de cosmetice, bauturi alcoolice, atata timp cat acestea, prin natura lor, au ca destinatie principala consumul uman sau animal.

"Masura are scopul de a simplifica aplicarea cotei reduse de TVA, avand in vedere ca furnizorul nu poate controla scopul final in care este utilizat bunul respectiv, situatie in care pentru acelasi produs ar fi fost posibila aplicarea unor cote diferite de TVA in functie de utilizarea lor finala. Ori, acest lucru contravine principiilor statuate de Directiva 2006/112/CE", motiveaza Guvernul.

O reglementare specifica exista in cazul produselor care, prin natura lor, nu constituie alimente sau plante, seminte, ingrediente, utilizate pentru producerea de alimente destinate consumului uman sau animal, cum sunt vitaminele, grasimile, unele produse ale industriei chimice, semintele de rapita, bumbac, ricin, sarea. In cazul acestor produse s-a prevazut in mod explicit in normele metodologice, cu indicarea codurilor la care se incadreaza produsele respective, ca aplicarea cotei reduse de TVA este posibila numai in masura in care se poate face dovada ca acestea sunt utilizate in scopurile prevazute de lege. In acest sens sunt prevazute conditii atat pentru livrarea acestora in interiorul tarii, cat si in cazul importului si a achizitiei intracomunitare.

In cazul serviciilor de cazare care includ si demipensiune, pensiune completa sau all-inclusive, acestea sunt supuse cotei de 9% de TVA, chiar daca includ si bauturi alcoolice, astfel cum s-a aplicat si pana in prezent, dupa modificarea realizata prin OUG nr. 84/2014

Bacsisul se impoziteaza de azi

Bacsisul se impoziteaza si este supus cotei de TVA de 24% incepand de astazi, dupa cum stabileste HG nr. 367/2015.

Atentie! Cu o zi inainte de publicarea HG nr. 367/2015 in Monitorul Oficial, Senatul, in calitate de prima camera, a eliminat bacsisul din actuala legislatie printr-un proiect de lege, care insa nu se aplica, pentru ca se afla la inceputul parcursului legislativ. Pana cand proiectul de lege va intra in vigoare, bacsisul este reglementat in prezent prin OUG nr. 8/2015 si se impoziteaza de astazi in baza HG nr. 367/2015. Mai multe informatii AICI.

Bacsisul care ramane la dispozitia operatorului economic, respectiv nu se distribuie salariatilor, este supus din 1 iunie cotei standard de TVA de 24%, in cazul operatorilor economici inregistrati in scopuri de TVA, se mentioneaza in HG nr. 367/2015. Taxa se determina prin aplicarea procedeului sutei marite.

"Aceasta prevedere incalca art. 126 alin. (1) lit. d) din Codul fiscal, respectiv bacsisul nu reprezinta o livrare de bunuri sau o prestare de servicii impozabila deoarece este primit peste pretul bunurilor/serviciilor prestate", se arata intr-un material informativ al Benta Consult, remis recent redactiei.

In schimb, daca bacsisul se acorda salariatilor, atunci veniturile obtinute de persoanele fizice sub forma de bacsis reprezinta venituri identificate ca fiind impozabile si intra in categoria veniturilor din alte surse, se precizeaza in acelasi act normativ.

Acest lucru inseamna impozitarea bacsisului la nivelul persoanei fizice cu impozitul de 16% fara a fi asimilat venitului din salarii, explica reprezentantii Benta Consult.

"Un lucru la care legiuitorul probabil nu s-a gandit consta in faptul ca asimiland bacsisul la venitul din alte surse al persoanei fizice, acesta este supus asigurarilor sociale de sanatate (n.r. cota de 5,5%) conform art. 296^29 alin. (5) din Codul fiscal. Plata contributiei insa se va face pe baza deciziei emise de ANAF, dupa ce contribuabilii vor depune declaratia 200 cu impozitul pe venit retinut de la persoanele fizice. Se perpetueaza aceeasi situatie deja intalnita in practica cu contributii la dividende in sume minuscule sau cu contributia pentru dobanda primita de elevi la alocatia scolara", atentioneaza sursele citate.

ANAF recalculeaza platile anticipate de impozit pentru veniturile din chirii dupa noi reguli

OUG nr. 6/2015 stabileste modul in care Fiscul recalculeaza de azi platile anticipate de impozit pentru veniturile din chirii, atunci cand este reziliat contractul in care chiria este exprimata in valuta.

Astfel, documentul prevede ca in situatia rezilierii, in cursul anului fiscal, a contractelor incheiate intre parti, pentru care determinarea venitului brut se efectueaza pe baza chiriei din contract, indiferent de momentul incasarii acesteia, si in care chiria reprezinta echivalentul in lei al unei sume in valuta, platile anticipate sunt recalculate de organul fiscal competent la cererea contribuabilului, pe baza de documente justificative.

La determinarea venitului anual se utilizeaza cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din ziua precedenta celei in care se emite decizia de impunere, impozitul fiind final.

De asemenea, in cazul rezilierii, in cursul anului fiscal, a contractelor incheiate intre parti, in care chiria reprezinta echivalentul in lei al unei sume in valuta, organul fiscal competent la cererea contribuabilului, pe baza de documente justificative recalculeaza platile anticipate stabilite, incepand cu 1 iunie.

MFP motiveaza ca aceste dispozitii vin in contextul in care pana acum legislatia nu continea reguli privind recalcularea platilor anticipate de impozit pentru veniturile din chirii in cazul rezilierii contractelor in valuta, similare celor aplicabile pentru recalcularea platilor anticipate in situatia rezilierii contractelor in care chiria este in lei.

Modul de plata a impozitului pentru veniturile din transferul proprietatilor imobiliare se schimba

La transferul dreptului de proprietate asupra constructiilor de orice fel si a terenurilor aferente acestora, precum si asupra terenurilor de orice fel fara constructii, contribuabilii datoreaza un impozit, dupa cum prevede Codul fiscal.

In cazul in care transferul dreptului de proprietate se realizeaza prin hotarare judecatoreasca sau prin alta procedura, impozitul se calculeaza si se incaseaza de catre organul fiscal competent. Termenul de plata a impozitului calculat in aceasta situatie este stabilit prin OUG nr. 6/2015.

Astfel, daca transferul dreptului de proprietate se realizeaza prin hotarare judecatoreasca sau prin alta procedura, impozitul se calculeaza si se incaseaza de catre organul fiscal competent, pe baza deciziei de impunere in termen de 60 de zile de la data comunicarii deciziei. Acest termen este valabil si pentru transferul prin executare silita.

Vechea legislatie nu prevedea o perioada de timp in care contribuabilul trebuia sa efectueze plata impozitului in cazul transferului proprietatii imobiliare prin hotarare judecatoreasca.

De asemenea, noile reguli, aplicabile de astazi, elimina prevederile care stabilesc ca, pentru inscrierea drepturilor dobandite in baza actelor autentificate de notarii publici ori a certificatelor de mostenitor sau, dupa caz, a hotararilor judecatoresti si a altor documente, registratorii de la birourile de carte funciara vor verifica indeplinirea obligatiei de plata a impozitului si, in cazul in care nu se va face dovada achitarii acestui impozit, vor respinge cererea de inscriere pana la plata impozitului.

Important! De azi se aplica noi reguli si in ceea ce priveste tratamentul fiscal al veniturilor din dobanzi obtinute din Romania de persoane juridice rezidente intr-un stat membru al Uniunii Europene sau al Spatiului Economic European. De asemenea, sunt valabile noi dispozitii si pentru tratamentul fiscal al categoriilor de venituri din activitati independente impozabile in Romania obtinute de persoane fizice rezidente intr-un stat membru al UE sau al Spatiului Economic European.

Mai multi contribuabili sunt scutiti de la plata impozitului pe venit

HG nr. 367/2015 stabileste ca persoanele fizice cu handicap sunt scutite de azi de la plata impozitului pe anumite tipuri de venituri.

Mai exact, actul normativ instituie reguli privind procedura de aplicare a prevederilor referitoare la scutirea de la plata impozitului datorat pentru veniturile din activitati independente, veniturile din salarii, veniturile din pensii, precum si veniturile din activitati agricole, silvicultura si piscicultura datorate de catre persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat.

Astfel, scutirea de la plata impozitului se aplica pentru veniturile realizate incepand cu data incadrarii contribuabilului in gradul de handicap grav sau accentuat.

Noile reglementari stabilesc obligatia contribuabilului care beneficiaza de aceasta facilitate de a prezenta angajatorilor/platitorilor/organului fiscal competent, dupa caz, documentele care atesta incadrarea in gradul de handicap grav sau accentuat. Actele vor fi prezentate in original si copie, iar angajatorul/platitorul/organul fiscal, dupa caz, va pastra copia dupa ce verifica conformitatea cu originalul.

De azi se clarifica regulile si in privinta contribuabililor care sunt scutiti de la plata CASS, se arata in HG nr. 367/2015. Concret, daca respectivii contribuabili (n.r. copii sub 18 ani, sotul, sotia, parintii fara venituri proprii, persoanele persecutate politic etc.) nu se mai incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata CASS si care realizeaza venituri asupra carora se datoreaza CASS, atunci acestia datoreaza contributia incepand cu data de 1 a lunii urmatoare celei in care nu mai indeplinesc conditiile de exceptare de la plata. Baza de calcul se stabileste lunar, proportional cu perioada ramasa pana la sfarsitul anului fiscal pentru care se datorează contributia.

Totodata, HG nr. 367/2015 ajusteaza formula de calcul a accizei pentru bere, vinuri spumoase, tigarete si actualizeaza prevederile referitoare la impozitul pe constructiile speciale, avand in vedere ca nivelul taxei a fost redus la inceputul acestui an.

 

 

 

**  sursa :-- http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_40677/De-azi-Codul-fiscal-se-modifica-Care-sunt-noutatile.html

 

Bannere

total-media-news.ro
karate.info.ro
tmn-tv.ro
Magazin specializat piese auto
AutoPuls
Salonul Auto Bucuresti 2023

Sunteti aici: Home Ştiri Economie modificari si completari la Codul fiscal care se aplica din 1 iunie