Total Media News

Din 1 februarie, firmele vor trebui sa completeze o declaratie in plus, pentru a obtine cod de TVA PDF Imprimare
Luni, 19 Ianuarie 2015 21:59

 

 

   ANAF a aprobat modelul unui nou formular fiscal, care va fi utilizat din 1 februarie, se mentioneaza intr-un act normativ publicat vineri in Monitorul Oficial. Documentul va fi folosit de catre firme, la inregistrarea in scopuri de TVA.

    Prin Ordinul ANAF nr. 112/2015, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 40 din 16 ianuarie 2015, a fost aprobat un nou formular fiscal, care va putea fi utilizate de catre contribuabili din 1 februarie 2015.

     Mai exact, de luna viitoare anumiti contribuabili vor utiliza formularul 088Declaratie pe propria raspundere pentru evaluarea intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA. (consultati fisierul atasat).

 

In aceasta declaratie contribuabilii vor trebui sa completeze datele lor de identificare si, de asemenea, sa raspunda la 18 intrebari sub forma de chestionar privind mai multe situatii posibile, pe baza carora va putea fi evaluata intentia si capacitatea lor de a desfasura activitati economice.

Conform noilor dispozitii, formularul 088 va trebui depus la organele fiscale competente, impreuna cu formularul 098, de catre firmele care sunt supuse inmatricularii la registrul comertului si care solicita inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 153 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, adica cele care:

  • declara ca urmeaza sa realizeze o cifra de afaceri care atinge sau depaseste plafonul de scutire, cu privire la regimul special de scutire pentru intreprinderile mici;
  • declara ca urmeaza sa realizeze o cifra de afaceri inferioara plafonului de scutire, dar opteaza pentru aplicarea regimului normal de taxa.

Atentie! Cele doua formulare vor trebui depuse in aceeasi zi cu depunerea la oficiul registrului comertului a cererii de inmatriculare in registrul comertului.

In plus, formularul 088 se va completeaza si se va depune, odata cu formularul 010 - Declaratie de mentiuni sau cu formularul 099 – Cerere de inregistrare in scopuri de TVA, de catre firmele care sunt supuse inmatricularii la registrul comertului si care solicita inregistrarea in scopuri de TVA potrivit dispozitiilor art. 153 alin. (1) lit. b) si c) sau alin. (9^1) din Codul fiscal, adica cele:

  • care in cursul unui an calendaristic ating sau depasesc plafonul de scutire, trebuie sa solicite inregistrarea in termen de zece zile de la sfarsitul lunii in care au atins sau au depasit acest plafon;
  • a caror cifra de afaceri realizata in cursul unui an calendaristic este inferioara plafonului de scutire, dar opteaza pentru aplicarea regimului normal de taxa;
  • carora le-a fost anulata inregistrarea in scopuri de TVA.

 

**  sursa  - avocatnet

 

Bannere

total-media-news.ro
karate.info.ro
tmn-tv.ro
Magazin specializat piese auto
AutoPuls
Salonul Auto Bucuresti 2023

Sunteti aici: Home Economie Companii Din 1 februarie, firmele vor trebui sa completeze o declaratie in plus, pentru a obtine cod de TVA