Total Media News

ANSVSA a interzis vânzarea bovinelor in afara Romaniei PDF Imprimare
Duminică, 12 Octombrie 2014 18:00

     Secretarul Comisiei pentru Agricultură a Senatului, Tanczos Barna, susţine că restricţia la vânzarea bovinelor vii impusă de ANSVSA este "o lovitură foarte dură" la adresa fermierilor, fiind posibil ca în urma acestui demers să se ajungă la conflicte între statele membre UE pe anumite pieţe.

             

                 

   "Ne îndreptăm cu paşi repezi către o situaţie de criză. Este foarte posibil ca în urma acestei crize să ajungem la discuţii aprinse, chiar la conflicte între statele membre pe anumite pieţe. Piaţa laptelui, din 2015, o să fie o piaţă care va genera foarte multe dispute, acum avem şi situaţia cu producţia de ouă, o să avem situaţii similare şi la producţia de carne de porc şi bovine, ne aşteaptă zile grele în negocierile cu UE", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, secretarul Comisiei pentru Agricultură a Senatului.

   Tanczos Barna a explicat că interdicţia de a vinde animalele vii, cu excepţia sacrificărilor directe sau a valorificării printr-o sacrificare imediată, introdusă de ANSVSA din cauza generalizării la nivel naţional a bolii limbii albastre, va avea repercusiuni "deosebit de grave" în următoarele luni.

 

 

"Nu mai sunt excepţii, până acum erau interdicţii pe zone, pe judeţe, acum s-a dat interdicţie pe toată ţara. Este o lovitură foarte dură la adresa fermierilor, nu numai pentru crescătorii raselor de carne, ci şi pentru fermierii cu ferme medii, pentru că ei vindeau foarte mulţi viţei între 100 şi 300 de kilograme. Piaţa s-a bulversat complet, am rămas practic cu toate stocurile de bovine de juninci şi de tăuraşi blocate, cu excepţia celor care ajung la greutatea de sacrificare, dar în cazul acestora bulversarea va influenţa preţul", a spus Tanczos.

În opinia acestuia, ar trebui să fie acordată fermierilor prima de sacrificare, o subvenţie permisă în anumite condiţii şi în Uniunea Europeană (UE), care ar putea fi încasată în cazul în care aceştia vor vinde animalele la un abator autorizat în România.

"Trebuie să găsim soluţii pentru prime de sacrificare, să sacrificăm animalele în ţară şi să exportăm carcasă, nu animale vii, viţei la 100 de kilograme, să găsim soluţii pentru subvenţionarea programelor de prevenirea acestor boli. Răul s-a produs şi interdicţia s-ar putea să ne pecetluiască soarta pe următorii doi ani, cel puţin", a afirmat senatorul UDMR.

Totodată, el a atenţionat că situaţii similare au fost şi în alte ţări, odată cu închiderea pieţei din Rusia, afirmând că efectele subvenţiilor de compensare a pierderilor la fermierii din Polonia, de exemplu, se resimt în ţările vecine, produsele care nu au putut fi exportate spre Rusia ajungând, la preţuri de dumping, în statele membre.

"Ei, practic, şi-au marcat profitul şi au realizat profit prin subvenţiile pe care le-au primit de la UE pentru compensarea acelor pierderi cauzate de închiderea pieţei din Rusia şi produsele de pe stoc au ajuns în supermarketurile din România, pe toate rafturile - ouă, de exemplu - la preţ de dumping, deci crescătorii de păsări, porci, de bovine au o situaţie extrem de dificilă în momentul de faţă. La nivelul statelor membre, deja conflictele există - deşi sunt băgate sub preş în momentul de faţă -, mai ales între statele puternice din punct de vedere agricol şi statele în dezvoltare", a susţinut Tanczos Barna.

Secretarul Comisiei pentru Agricultură a Senatului a adăugat că Ministerul Agriculturii trebuie să ia măsuri "imediate" pentru a compensa pierderile fermierilor cauzate de interdicţiile de valorificare a animalelor vii spre exterior.

"Trebuie să găsim, împreună cu MA, compensări pentru pierderile fermierilor, programe naţionale prin care vaccinarea împotriva limbii albastre să fie un program strategic al ANSVSA (...) Presiunea uriaşă venită de pe piaţa UE va falimenta, în caz contrar, foarte multe ferme şi foarte mulţi fermieri români, care nu vor putea face faţă concurenţei acerbe", a conchis Tanczos Barna.

România nu mai poate vinde animalele receptoare ale bolii limbii albastre (bovine, ovine şi caprine) către ţările membre UE decât pentru sacrificare imediată, putând însă să exporte către ţările terţe care nu au impus restricţii, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanţii ANSVSA.

 

 

 

 

__ surse :--http://www.mediafax.ro/economic/secretarul-comisiei-pentru-agricultura-a-senatului-interdictia-ansvsa-privind-vanzarea-bovinelor-o-lovitura-foarte-dura-la-adresa-fermierilor-13377255

 

Bannere

total-media-news.ro
karate.info.ro
tmn-tv.ro
Magazin specializat piese auto
AutoPuls
Salonul Auto Bucuresti 2023

Sunteti aici: Home Ştiri Actualitate ANSVSA a interzis vânzarea bovinelor in afara Romaniei