Total Media News

Ski Jumping - sportul ce indeplineste visul omului de a zbura fara ajutor PDF Imprimare
Luni, 01 Septembrie 2014 20:30

                       Felicitari Federatia  Romana de SKI !

                 Felicitari  Domnului  Mihoc  !


    Sporturile hibernale , sunt in principiu caracterizate de spectaculozitate . Dintre toate insa , Ski Jumpingul este cel mai spectaculos , acesta indeplinind visul omului de a zbura fara ajutor . Fiind un sport outdoor, acesta depinde de puterea si directia vantului , sariturile lungi fiind avantajate de un vant mediu ca intensitate , dar din fata ca directie , si de notele date de arbitrii pentru zborul saritorului. Astfel se face o suma , intre punctele de la stil si punctele acordate pentru distanta sarita , si se obtine punctajul final .

   Ca in orice disciplina importanta ea se desfasoara pe mai multe nivele . Primul ar fi cel national , intreceri deschise pentru orice club inscris la federatia nationala. Apoi, competitia Alpen Cup . Mergand mai departe, FIS Cup se apropie de nivelul mondial ca importanta . Cupa Continentala , si Cupa Mondiala reprezinta maximul alaturi de Jocuri Olimpice , ca si competitie la care se poate concura . Concursurile olimpice si mondiale se desfasoara pe 2 tipuri de trambuline . Normal Hill (Trambulina normala ) cu punctul de constructie la 90 sau 95 metri , si Large Hill (Trambulina mare ) , cu punctul de constructie la 120 sau 125 metri .

   Din cele mai vechi timpuri , in acest sport s-a sarit cu skiurile paralele . Foarte mult timp s-a sarit in acest stil , ce nu avantaja saritorii si distantele sarite de ei . In acest sens , suedezul Jan Boklov , a inventat stilul V , saritorii deschizand skiurile in V , imediat dupa iesirea de pe masa trambulinei. Astfel , distantele in general , si zborul cu schiurile au inregistrat cifre mult mai mari , Boklov fiind unul din cei ce s-a remarcat in istoria acestui sport .

 

                         

  **  foto : Duta Gini Andrei

    In istoria Sariturilor , natiunile cu traditie , cele mai medaliate la nivel inalt , au fost Finlanda , Austria , Germania si Norvegia . Aceasta traditie s-a mentinut si recent . In 2002 , Sven Hannawald a realizat un record unic . A castigat toate cele 4 etape ale Turneului celor 4 Trambuline . El a participat la editia cu numarul 50 , la toate etapele cu numarul 50 de concurs . Martin Schmitt , este un alt german ce a reusit sa impresioneze ,fiind dublu castigator al Cupei Mondiale . Ei , in ultimii 2 ani par a reveni in prim plan , castigand titlul olimpic pe echipe , si avand noi saritori in prim planul mondial precum Freund , Freitag si restul .

 

     Austriecii , au impresionat in perioada lui Alexander Pointner , fostul antrenor , inlocuit in aceasta vara . Gregor Schlierenzauer , Thomas Morgenstern , Andi Kofler, Wolfgang Loitzl , si Thomas Diethart , au castigat pe rand Turneul celor 4 Trambuline . Campioni olimpici la echipe , Schlieri si Morgi , au reusit sa se impuna si in Cupa Mondiala , avand in palmares globuri de cristal . Acestia au impresionat prin sariturile lor , si constanta lor la nivel inalt.

      Finlandezii , recent , nu au reusit sa impresioneze , poate si din cauze financiar .Matti Nykanen , campion olimpic sau Toni Nieminen au impresionat in perioada anilor '80-'90. Janne Ahonen , la mijlocul anilor 2000 , a reusit prin distante lungi atinse si un stil aproape de perfectiune , a reusit sa se impuna de 2 ori in Cupa Mondiala , dar in acelasi timp este si recordmenul Turneului celor 4 trambuline , avand cele mai multe victorii . In acest sens , merita mentionat si Matti Hautamaeki , a reusit sa impresioneze la nivel inalt.

     Norvegienii , de la venirea lui Mika Kojonkoski , au reusit sa aiba performante ce aminteau de stramosii lor .Sigurd Pettersen a fost printre primii ce au reusit sa aiba performante mari , alaturi de antrenorul finlandez . Roar Ljoekelsoey a reusit , sa fie de 2 ori aproape de globul mare de cristal . La nivel de echipa , norvegienii au impresionat in competitii multi ani la rand , fiind pe podium in numeroase ocazii . Anders Bardal , este ultimul castigator norvegian de Cupa Mondiala.

    Polonezii , o natie relativ fara traditie , dar care a avut un saritor fabulos , ca Adam Malysz , care devenit idol , a determinat multi tineri sa se apuce de acest sport minunat . El a castigat in numeroase randuri Cupa Mondiala , Turneul celor 4 trambuline , Turneul Nordic , insa din pacate , ii lipseste titlul olimpic . EL , are acum si un inlocuitor pe masura , ultimul glob de cristal , fiind castigat de Kamil Stoch , ce a preluat stafeta de la gloriosul sau predecesor.

  In Romania , acest sport nu parea ca poate avea un viitor stralucit . Pana la un moment .. In care OMV a semnat un parteneriat cu FRSB , care prevedea construirea unei baze la Rasnov , si ca un saritor roman , sa atinga top 10-ul mondial .

  Parea un proiect ambitios , dar greu de realizat . Totusi , trambulinele au fost realizate , si deja au gazduit competitii de nivel inalt la Rasnov precum : FIS Cup , JO de Tineret , totul culminand cu organizarea unei etape de Cupa Mondiala feminina.

  Baza de la Rasnov , are 4 trambuline , K 15, K30 , K60, si K90 , ce ofera de cativa ani si saritorilor romani , sansa de  a-si indeplini acest vis de a zbura fara a avea parte de un ajutor .

 

 

 

Duta  Gini  Andrei

** foto  proprie

 

Bannere

total-media-news.ro
karate.info.ro
tmn-tv.ro
Magazin specializat piese auto
AutoPuls
Salonul Auto Bucuresti 2023

Sunteti aici: Home Ştiri Sport Ski Jumping - sportul ce indeplineste visul omului de a zbura fara ajutor