Total Media News

Celule stem embrionare, obtinute fara ajutorul embrionilor PDF Imprimare
Sanatate
Joi, 30 Ianuarie 2014 15:51
Index articol
Celule stem embrionare, obtinute fara ajutorul embrionilor
Pagina 2
Toate paginile

    O echipă de cercetători americani şi japonezi a reuşit să reprogrameze celulele stem mature prelevate de la şoareci să revină la o stare embrionară, fără a se folosi de embrioni ai animalelor respective şi  fără manipulare genetică.

                            

   Dacă metoda ar fi aplicată la oameni, aceasta ar revoluţiona cercetarea în domeniu şi ar face obţinerea de celule pluripotente mai rapidă şi mai ieftină.

   Celulele stem embrionare sunt pluripotente, adică pot genera mai multe tipuri de ţesut decât cele mature şi pot ajuta la vindecarea persoanelor grav bolnave sau la „creşterea” unor noi organe în laborator destinate strict celor care au nevoie de ele. Celulele pluripotente se obţin fie prin prelevare de la embrioni (metodă care a ridicat probleme de etică în trecut), fie prin manipulare genetică a celulelor mature, acestea din urmă fiind denumite celule stem pluripotente induse şi având însă o utilizare limitată, dată de ţesutul din care au fost prelevate.

    Cercetătorii de la Brigham and Women's Hospital dinBoston, SUA, şi cei de la Centrul RIKEN pentru Cercetări Biologice din Japonia au plecat de la ipoteza că, odată transformate într-un anumit tip de celule, celulele stem adulte pot fi forţate să redevină embrionare printr-un proces natural. Ei s-au inspirat din metoda de regenerare a unei plante ale cărei celule cresc într-un vlăstar nou după ce au fost deteriorate (de factori externi) în cadrul plantei existente.



 

Bannere

total-media-news.ro
karate.info.ro
tmn-tv.ro
Magazin specializat piese auto
AutoPuls
Salonul Auto Bucuresti 2023

Sunteti aici: Home Social Sanatate Celule stem embrionare, obtinute fara ajutorul embrionilor