COZANACI |
Bucatarie - Retete | ||||
Luni, 24 Decembrie 2012 11:33 | ||||
Compozitie : - 1kg faina, 500 ml lapte, 300 gr zahar, 3 oua, 75 gr drojdie proaspata, un praf de sare, coaja de lamaie si portocala, esenta de rom, 300 gr nuca macinata, stafide, cacao, 100 gr zahar ( afara de cel de sus). Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei, eventual lasate de seara pe masa de lucru.
Se face maia din drojdie, putin lapte si o lingura de zahar, care se lasa la crescut. Intr-un castron mai maricel se cerne faina. In mijloc se face o gropita in care se pune maiaua crescuta. Se mai adauga laptele in care dizolvat zaharul, sarea si coaja de lamaie si portocala, plus galbenusul de la cele 3 oua, dupa care se incepe framantatul.
Pentru a aduna aluatul ce se lipeste pe marginile castronului, se foloseste putin ulei, nu foarte mult, cozonacul va deveni gras. Trebuie framantat cam 15 minute, pana aluatul incepe sa faca basicute, dupa care se lasa la crescut pana isi dubleaza volumul. Consistenta aluatului trebuie sa fie una moale,nu-i problema daca se mai lipeste de maini. Primele 10 min se coace cozonacul la 180 grade, apoi la 160.
Multumim ptr. reteta D-rei Cristina Elena !! |