Total Media News

Ziua cea mai lunga pentru Basescu. Ce impact va avea decizia CCR? - Pagina 2 PDF Imprimare
Marţi, 21 August 2012 10:36
Index articol
Ziua cea mai lunga pentru Basescu. Ce impact va avea decizia CCR?
Pagina 2
Toate paginile

 

Potrivit datelor centralizate de Guvern, inaintate Curtii Constitutionale, doar 15,6 milioane de romani s-ar afla pe listele permanente, astfel ca cvorumul pentru demiterea presedintelui Basescu ar fi fost atins.Asta in conditiile in care peste  500.000 de romani au acte de identitate expirate, peste 20.000 de persoane decedate se regasesc pe listele electorale permanente de la referendum, iar circa 2,5 milioane de romani au rezidente in strainatate. Vergil Voineagu, presedintele Institutului National de Statistica, a declarat, luni, ca populatia stabila a Romaniei este de 19.043.767 de persoane. Daca se scad cei 3,4 milioane de tineri intre 0-17 ani, fara drept de vot (excluzandu-i pe cei care au majoratul in anului referendumului), rezulta ca in iulie erau doar 15,6 milioane de romani cu drept de vot avand domiciliu in tara.Atat USL cat si PDL si Traian Basescu au declarat luni ca vor respecta decizia Curtii Constitutionale, indiferent care va fi aceasta. Ramane de vazut daca acest lucru se va intampla.

Expertii: Avem nevoie de stabilitate

Potrivit analistilor, un lucru este cert in tot acest conflict de pe scena politica. “Odata cu decizia CCR privind referendumul, ar trebui sa intram intr-o perioada de acalmie pe scena politica, cel putin pana la campania electorala din toamna”, spune analistul politic Mihai Vasilescu.

“Criza politica a afectat puternic perceptia investitorilor privind Romania. Daca nu se va respecta hotararea CCR, ultima borna a statului de drept, va insemna ca Romania este in haos, iar tara noastra va fi penalizata”, a mai spus acesta.Potrivit expertilor, odata cu decizia CCR de astazi am putea asista si la o stabilizare a cursului leului. Incheierea razboiului politic va imbunatati perceptia investititorilor, iar speculantii vor pleca spre alte destinatii de criza.

Daca show-ul politic va continua, efectele ar putea fi dezastruoase.“In ultimele doua saptamani, BNR a fortat practic aprecierea monedei nationale, limitand jocul bancilor. In conditiile in care statul are nevoie de bani ca de aer, nu cred ca va mai putea tine speculantii departe de curs. Asa ca, daca politicienii nu inteleg ca au intins prea mult cureaua, aceasta este posibil sa se rupa, iar consecintele vor fi foarte grave”, a declarat economistul Cristian Dinulescu.Analistii de la ING sunt sceptici si spun ca oricare va fi decizia CCR, ne asteapta vremuri grele.
"Revenirea la putere a presedintelui suspendat Basescu ar intensifica probabil luptele politice. Validarea referendumului, care ar conduce la demiterea sa, ar declansa alegeri prezidentiale anticipate, ar creste nivelul potentialelor derapaje fiscale si, mai mult, ar putea atrage noi critici din exterior", afirma Vlad Muscalu, senior economist la ING.In plus, in eventualitatea in care Curtea Constitutionala nu va anunta marti o decizie privind validitatea referendumului, atmosfera de incertitudine se va prelungi, cu efecte negative asupra pietei. 
ING precizeaza ca aceasta a treia varianta este si cea mai probabila, din moment ce o decizie ar avea nevoie de o majoritate de sase voturi, dintre cei noua judecatori ai Curtii. "Leul s-ar putea deprecia din nou astazi, dar episoadele recente de (presupusa) interventie pe piata valutara ar trebui sa limiteze scaderea", anticipeaza Muscalu. Analistii de la BNP Paribas sunt ceva mai optimisti si mizeaza pe incheierea crizei politice. Iar efectele ar urma sa fie pozitive.“Romania este pregatita sa recastige investitorii care au vandut obligatiunile guvernamentale pe fondul crizei politice din ultima perioada, odata ce sprijinul confirmat de Fondul Monetar International a redus riscul asociat acestor obligatiuni”, arata un raport al BNP Paribas."Comentariile FMI privind subevaluarea leului au fost in mod special de folos pentru restabilirea increderii in activele in lei", afirma in raportul citat Bartosz Pawlowski, strategul BNP pentru regiune. In plus, evaluarea FMI ar trebui sa reprezinte "un semnal semnificativ pentru investitorii care dvenisera ingrijorati in legatura cu datoria Romaniei in contextul crizei politice", se mai arata in document.Dincolo de speculatiile privind criza, un lucru este cert.

Faptul ca perceptia investitorilor privind Romania este, in acest moment, foarte proasta.Romania a suferit in august cea mai mare scadere din regiune a indicelui de incredere economica al institutului german ZEW. Concret, 24% dintre experti spun ca starea economiei se va imbunatati in urmatoarele sase luni, 42% au asteptari neutre si 33% vad nori negri deasupra Romaniei.

 

 

 

 

**  sursa  :dailybusiness.ro



 

Bannere

total-media-news.ro
karate.info.ro
tmn-tv.ro
Magazin specializat piese auto
AutoPuls
Salonul Auto Bucuresti 2023

Sunteti aici: Home Actualitate Politic Ziua cea mai lunga pentru Basescu. Ce impact va avea decizia CCR? - Pagina 2