Total Media News

Adriean Videanu şi Ioan Niculae, achitaţi definitiv în dosarul delapidării Romgaz PDF Imprimare
Miercuri, 29 Mai 2024 19:27

   Adriean Videanu şi IoanNiculae,  achitaţi definitiv în dosarul               delapidării Romgaz

 

     Deținea grupul de firme InterAgro, cu afaceri de 1,3 miliarde Euro în 2007[2] și este patronul echipei de fotbal Astra Giurgiu din anul 1996[3]. Ioan Niculae administrează aproximativ 50.000 hectare de teren agricol, fiind unul dintre cei mai mari cultivatori de cereale din România.
    InterAgro avea  o capacitate de stocare a cerealelor de 700.000 de tone în silozuri, la care se adaugă alte 450.000 de tone în magazii. Niculae are și 170 hectare de vie, anul 2008 fiind primul an de recoltă
     Valoarea totală a investițiilor realizate, după 2004, de Niculae în agricultură se ridică la peste 100 milioane euro. Conform afirmațiilor ziarului Ziua, Ioan Niculae ar fi fost ofițer al Securității.
În topul revistei Forbes pe 2010, el ocupă locul 880, fiind al treilea român care intră în topul acestei reviste de specialitate după Dinu Patriciu și Ion Țiriac.

A studiat la Școala de ofițeri de miliție și securitate de la Băneasa și a fost ofițer de securitate timp de patru ani. A lucrat la Întrepriderea de comerț exterior în anii 80 în sectorul export îngrășăminte chimice. A intrat în afaceri după 1990 înființând, împreună cu un partener turc, o companie care făcea comerț cu produse chimice - Interaction.
.      În 1995 a înființat compania Interagro, ca societate mixtă româno-engleză. A achiziționat pachetul majoritar 51% din acțiuni la rafinăria Astra Română Ploiești, pentru 16 milioane de dolari[8]. În anul 1998 a participat la majorarea capitalului social al Asirom, investind 21 de milioane de dolari
      . În anul 2007, a ieșit din acționariatul Asirom, primind 86 milioane de dolari pentru acțiunile vândute[8]. Din 1996 el este patronul echipei de fotbal Astra Ploiești (Astra Giurgiu).

     De-a lungul timpului afacerile lui Niculae au fost de multe ori puse sub semnul întrebării, mai ales cele din industria petrolieră, dar omul de afaceri a negat toate acuzațiile[8]. Același lucru s-a întâmplat și în cazul fabricilor de țigarete despre care unele voci spun că Niculae le-ar fi pus pe butuci[8]. Galaxy Tobbaco, una dintre companiile sale a prejudiciat bugetul de stat cu aproximativ patru milioane de euro, prin neplata accizelor pentru 130 de tone de tutun vândut către unele societăți, după cum scria presa din acea vreme.

La 2 aprilie 2015 a fost condamnat definitiv la doi ani și jumătate de închisoare în dosarul „Mită la PSD” pentru finanțarea ilegală a campaniei electorale din 2009 a lui Mircea Geoană.[10][11]

În 2021 a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul „Interagro” pentru corupție.
De-a lungul timpului afacerile lui Niculae au fost de multe ori puse sub semnul întrebării, mai ales cele din industria petrolieră, dar omul de afaceri a negat toate acuzațiile
. Același lucru s-a întâmplat și în cazul fabricilor de țigarete despre care unele voci spun că Niculae le-ar fi pus pe butuci. Galaxy Tobbaco, una dintre companiile sale a prejudiciat bugetul de stat cu aproximativ patru milioane de euro, prin neplata accizelor pentru 130 de tone de tutun vândut către unele societăți, după cum scria presa din acea vreme.

La 2 aprilie 2015 a fost condamnat definitiv la doi ani și jumătate de închisoare în dosarul „Mită la PSD” pentru finanțarea ilegală a campaniei electorale din 2009 a lui Mircea Geoană.

În 2021 a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul „Interagro” pentru corupție.

Procurorii arătau că în domeniul gazelor naturale, în perioada în care Adriean Videanu a fost ministru al Economiei (decembrie 2008 - octombrie 2010), a fost iniţiată şi aprobată în Guvern OUG 54/2009, aprobată ulterior prin Legea nr. 332/2009, prin care s-a dispus ca livrarea gazelor naturale către consumatorii întreruptibili să se facă exclusiv din gazele naturale provenite din producţie internă, al căror cost era cuprins între 1/4 şi 1/3 din preţul gazelor naturale din import.

Potrivit DIICOT, prejudiciul adus Romgaz se ridică la suma de 282.630.330 lei.
**

Grupul de firme Interagro va inchide pana luni fabricile, urmand ca in perioada urmatoare sa notifice autoritatile privind disponibilizarea tuturor celor 6.700 de salariati, a declarat Ioan Niculae, proprietarul grupului, citat de NewsIn.

"Pana duminica - luni voi inceta activitatea in toate societatile din chimie pe care grupul le detine. De asemenea, voi trimite o notificare prin care voi anunta disponibilizarea colectiva a tuturor angajatilor", a precizat Niculae.

Omul de afaceri a mai precizat ca grupul va inregistra pierderi ce se ridica la peste 100 milioane de dolari datorita inchiderii fabricilor.
Regret decizia pe care au luat-o specialistii grupului Interagro. Din pacate, legile economice sunt implacabile: cand costurile de productie depasesc preturile de vanzare ale unui produs, firma se inchide! Imi pare rau pentru cei circa 5.700 de angajati care vor deveni someri, mai ales ca aceste combinate sunt amplasate in zone monoindustriale, iar productia de aici sustinea, practic, intreaga activitate din orase", a declarat Ioan Niculae (foto), citat de Mediafax.

Combinetul Ga Pro Co Savinesti va fi inchis la 15 februarie, iar 90% din angajati vor fi disponibilizati, Amurco Bacau va fi inchis in 1 martie, Donau Chem Turnu Magurele la 1 aprilie, iar Chemgas Slobozia la 30 aprilie.

La 7 noiembrie grupul a inchis combinatul NitroPoros Fagaras, iar la 8 decembrie a sistat activitatea Viromet Victoria.

Ioan Niculae controleaza peste 25 de companii in industria chimica, in cea alimentara, agricultura sau turism si are 9.000 de angajati.

Grupul a inceput operatiunile de inchidere controlata a combinatelor de ingrasaminte chimice NitroPoros Fagaras si Viromet Victoria, precum si procedurile birocratice pentru trimiterea in somaj definitiv a 90% dintre angajatii de la Nitroporos si 70% dintre cei ai Viromet Victoria.

Ponderea costrilor de achizitie a gazelor naturale reprezinta aproape 70% din costurile totale. InterAgro sustine ca intre octombrie 2010 si ianuarie 2011 pretul gazului metan a crescut cu peste 55%.

Grupul precizeaza ca a luat aceasta decizie din cauza pierderilor majore determinate de noile politici in domeniul gazelor naturale promovate de autoritati, nominalizand, printre altele, neprelungirea prevederilor Legii 332/2009, prin care consumatorii care indeplineau conditiile si se declarau intreruptibili in situatii de urgenta puteau achizitiona gaze doar din productia interna, la preturi mai mici decat cele din import.

Cele mai recente investitii ale lui Ioan Niculae

- omul de afaceri va deschide in luna ianuarie o sera la Zimnicea, in care va investi circa 10 milioane de lei;

- miliardarul s-a apucat si de afaceri cu vin si napolitane, in urma unei investitii de circa noua milioane de euro;

- Ioan Niculae are preconizate investitii de 72 milioane de euro pentru construirea unor centrale electrice in cogenerare pe platforme industriale situate in diverse zone ale tarii, din Muntenia, Moldova sau Transilvania;

IoanNiculae, proprietarul Interagro, companie aflată în top 3 cele maimari companii cu capital privat românesc în funcţie de cifra deafaceri. Compania Interagro a finalizat 2009 cu afaceri de 315 mil.euro (1,3 mld. lei), în scădere cu 70% faţă de 2008, când a anunţatafaceri de 538 mil. euro
(2 mld. lei). De asemenea, grupul a înregistrat pierderi de 13,7milioane de euro (57,6 mil. lei), după ce a raportat un profit de16,7 mil. euro (61,6 mil. lei) în 2008.

*

Page-1

*

Grupul de firme Interagro a inchis   pana luni fabricile  si   a  disponibilizat    pe toti  cei   6.700 de salariati.

- daca  luam  in  calcul  cei 6700  de  salariati  si  sa  zicem  ca  ar  avea  salariu  mediu  net  de  circa  2104,00 Ron  si  pentru  care  angajatorul  platea  la stat  circa  1580,00 per  fiecare  salariat / luna, adica  platea circa   10 586 000 Ron /luna x 12 ani ( 60 luni  ) = 635 160 000 Ron = 127 032 000 Euro.

- sa  admitem    ca  Grupul de firme InterAgro, cu afaceri de 1,3 miliarde Euro în 2007   platea  macar  5% din  cifra  de  afaceri  Taxe  si  impozite  catre  stat   ar fi circa  65 000 000 Euro / an  x  5 ani  ( 60 luni  ) = 3 900 000 000 Euro

-  adica  Grupul   INTERAGRO    ar fi  platit  catre  stat  direct  circa    4 027 032 000 Euro.

-  mai  mult 6700  de disponibilizati  cu salariu de 3000,00 ron  cu vechime  de circa de 20 ani  = a  primit  suma de 960 lei lunar timp de 12 luni.= 77 184 000 ron  =15 436 800 Euro

Grupul Interagro deține sau a deținut următoarele companii:

  • S.C. InterAgro S.R.L. Zimnicea
  • S.C. Intercereal S.A. Fetești
  • Comcereal Prahova - colectare, condiționare și depozitare de produse agricole
  • Cerealcom Bacău - colectare, condiționare și depozitare de produse agricole
  • Cerealcom Teleorman - colectare, condiționare și depozitare de produse agricole
  • Suinprod - crescătorie de porci
  • Interferm - crescătorie de vite
  • Societatea Națională Tutunul Românesc (SNTR)
  • Rafinăria Astra Română
  • Asirom (ieșită, ulterior, din grupul InterAgro)
  • Combinate chimice: Amonil Slobozia, Nitroporos Făgăraș, Viromet Victoria, Sofert Amurco Bacău, Azochim Săvinești și Donawchem Turnu Măgurele[6]. În anul 2009, combinatele Interagro produceau zilnic 4.000 tone de uree și alte 3.000 de tone de alte îngrășăminte chimice[7]. Cele șase combinate consumă laolaltă, circa 3 miliarde de metri cubi, la fel ca toată populația României.[8]
  • În sectorul industriei alimentare, grupul InterAgro deține 7 fabrici de pâine și fabrica de conserve și prelucrare a cărnii Cicalex[9]. Tot pe acest segment, grupul mai deține, în Zimnicea, 4 fabrici, de producție și îmbuteliere băuturi alcoolice AlcoZim, de produse lactate, de zahăr și de procesare a tutunului[
* lucruri  indirecte  PRETUL  la  ingrasaminte     a  EXPLODAT  :

  - Ingrasamant UREE - Genezis , 25 Kg =115 lei / bucx200= 23 000 ron

-  Ingrasamant tip Uree, 100 kg   = 850,00 = 4250,00 ron / 500 kg

-  UREE granulată ingrasamat chimic = 500kg = 1 488 lei

  Deci  indirect  impact  in  agricultura  si  desigur  viata  romanilor  : au  crescut  cheltuielile  fermierilor si  desigur si  preturile  produselor  produse  de  acestia .
*
 Valoarea totală a pensiilor se ridică la 9.331.399 mii de lei.  pe  luna  x 12 luni= 1 866 280 Euro / an.

Grupul   INTERAGRO    ar fi  platit  catre  stat  direct  circa    4 027 032 000 Euro.

Deci  din  ce  ar  fi  platit  INTERAGRO     catre  Stat  plateai  toate  pensiile  si  mai  ramineau  circa   4 025 165  720 Euro  direct.

 

Bannere

total-media-news.ro
karate.info.ro
tmn-tv.ro
Magazin specializat piese auto
AutoPuls
Salonul Auto Bucuresti 2023

Sunteti aici: Home Actualitate Invatamant Adriean Videanu şi Ioan Niculae, achitaţi definitiv în dosarul delapidării Romgaz