Total Media News

De ce pleaca sportivii de top din ROMANIA ? PDF Imprimare
Luni, 14 Aprilie 2014 15:48

 Astazi  despre  :

                                     Dieter Nisipeanu

             

       

    Liviu-Dieter Nisipeanu (n. 1 august 1976Brașovjudețul Brașov) este un șahist din România. Mama sa este săsoaică.

    Primul său antrenor, cel care l-a îndrumat de la vârsta de 7 ani, a fost maestrul internațional Radovici Corvin, același antrenor ce l-a descoperit și șlefuit pe Florin Gheorghiu, primul mare maestru român. La vârsta de 17 ani a câștigat campionatul național de seniori.

   

     Când citeşti despre Dieter Nisipeanu, îţi sar în ochi câştigarea europeanului de şah din 2005, locul 3-4 la mondialul american din '99 şi, chiar dacă pierdut, meciul cu bulgarul Veselin Topalov.


   Aşa că te duci spre el oarecum temător, gândind că marele maestru îţi va arunca, zeflemitor, vreo două vorbe. Te gândeşti chiar că ar fi îndreptăţit să facă asta, doar presa de sport îşi umple paginile cu femei de fotbalişti.

Dar omul vorbeşte liber, glumeşte mereu, râde şi are câte o poveste pentru fiecare campionat la care a participat. "Eram în Siberia, la Khanty-Mansiysk. Era un frig de -35 de grade. Şi trebuia să plecăm. Avionul de la Moscova costase 100 şi ceva de euro, la întoarcere ne-au cerut 350 de euro. Cred că se gândeau cât eşti de disperat să pleci şi se jucau cu tine. Oricum, puteau să ne citească mai bine. Dacă ar fi cerut 500, tot le-am fi dat". 
Apoi, alte poveşti, din Serbia în război, din Columbia cu miliţiile şi armata pe străzi, şi de prin alte bucăţi de Glob, cu transportoare de rachete, "care te depăşesc în mijlocul oraşului". Şahistul are 34 de ani, un păr blond şi lung, strâns în coadă, şi privire de om inteligent. Se fereşte să vorbească despre televiziuni, moravuri. Însă parcă nici nu ai vrea să-l auzi şi pe el vorbind despre astea, doar e cel mai mare şahist al României. "Văd mai bine, dar joc mai prost"


"Asta e frumos în şah. Nu câştigi mulţi bani, dar mergi, vezi lumea, cunoşti oameni, culturi"Acum, este pe locul 68 mondial, dar a avut şi perioade mai bune. În octombrie 2005, după europeanul câştigat la Varşovia, a urcat până pe 15. De altfel, poziţia din martie, 68, este cea mai slabă a sa din ultimii şapte ani.

"Ştii cum e? Văd mai bine, dar joc mai prost", spune, cu sinceritate, Dieter Nisipeanu. Spune că simte că ştie mai multe, că experienţa sa este mult superioară celei de acum câţiva ani, dar parcă jocul său nu mai e ca atunci. "Cea mai bună perioadă e când eşti tânăr. Reţii mult mai uşor, mintea ţi-e mult mai liberă", explică Dieter. Spusele lui sunt susţinute de cele ale unui alt şahist, bulgarul Veselin Topalov. În aceste zile, Topalov joacă împotriva indianului Viswanathan Anand, pentru titlul mondial. Înainte de meci, bulgarul spunea: "Cel mai mare avantaj al meu sunt cei cinci ani pe care îi am în minus [faţă de Anand]". Anand are 40 de ani, Topalov - 35.De altfel, jucătorul activ cu cel mai mare coeficient ELO este un norvegian de 20 de ani, Magnus Carlsen. Dintre primii zece jucători ai lumii, opt au vârste sub 35 de ani. 

"Jucau piesele pentru celălalt"În şah, cu greu poţi găsi scuze. Poţi spune doar că, în unele zile, "piesele nu joacă pentru tine". "La europene, am reuşit să mă calific pentru Cupa Mondială, dar puteam face mult mai mult. Dar am prins nişte zile în care jucau piesele pentru celălalt, te mai şi enervezi la un moment dat". Cum se antrenează un şahist? "Înainte de concurs, 7-8 ore pe zi, poate chiar mai mult. În rest, cam patru ore. Dar nu e suficient să înveţi, trebuie să fii capabil să creezi, să surprinzi". "Ne trebuie linişte, de aceea venim prin cantonamente, în natură. Iar când facem pregătire, o facem cum trebuie: alergăm dimineaţa, mâncăm şi noi sănătos, nu toate prostiile pe care le bagi în tine prin oraş. Unii fac saună, pe mine nu mă ajută". În ţară, alături de jucătorii români, merge în cantonamente organizate de federaţie. "Dar, când invit străini sau merg eu la ei, organizez totul pe banii mei". "Un sistem fals, dar bun pentru sport"

 1202758  Nisipeanu, Liviu-Dieter
 Federation  Germany
 FIDE title  Grand Master

 

      **  sursa  :- evz.ro          

 

Bannere

total-media-news.ro
karate.info.ro
tmn-tv.ro
Magazin specializat piese auto
AutoPuls
Salonul Auto Bucuresti 2023

Sunteti aici: Home Sport Sah De ce pleaca sportivii de top din ROMANIA ?