Miercuri, 04 Ianuarie 2017 16:39 |
Noul impozit aplicabil din 2017 și microîntreprinderile: Istoria unei bâlbâieli legislative
Din 2017, firmele din turism şi alimentaţie publică vor plăti un impozit specific, calculat, printre altele, în funcţie de poziţionarea afacerii şi suprafaţă dedicată. Deși inițial și microîntreprinderile erau vizate de această schimbare a modului de impozitare, ulterior, prin modificări succesive ale legii în Parlament și artificii de interpretare legislativă, ele au ajuns să fie excluse de la aplicarea noului impozit.
Un nou sistem de impozitare în legislaţia românească, aplicabil din 1 ianuarie 2017 firmelor care desfăşoară activităţi în sectorul turistic, restaurante şi alimentaţie publică este prevăzut în Legea nr. 170/2016, document publicat pe 14 octombrie 2016 în Monitorul Oficial, la aproximativ un an de la înregistrarea proiectului de act normativ în Parlament.
|
Citeşte mai mult...
|
|
Miercuri, 04 Ianuarie 2017 15:38 |
Condițiile de încadrare a firmelor în categoria microîntreprinerilor au fost modificate, plafonul până la care o persoană juridică se poate înscrie ca microîntreprindere a fost majorat atunci de la 65.000 la 100.000 de euro. În plus, în vederea stimulării creării de noi locuri de muncă, a fost introdus un sistem diferențiat de cote de impozitare, în funcție de existenţa salariaţilor şi numărul acestora. Concret, firmelor organizate ca microîntreprinderi le este aplicată o cotă de impozitare cuprinsă între 1% şi 3%, după cum urmează:
- cotă de impozitare de 1% pentru microîntreprinderile care au cel puţin doi salariați;
- cotă de impozitare de 2% pentru microîntreprinderile cu un singur angajat;
- cotă de impozitare de 3% pentru microîntreprinderile care nu au salariaţi.
ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 84 din 16 noiembrie 2016 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul financiar-fiscal
Având în vedere necesitatea susţinerii procesului investiţional prin extinderea aplicării facilităţii de scutire de impozit a profitului reinvestit şi asupra dreptului de utilizare a programelor informatice, concomitent cu aplicarea nelimitată în timp a acestei facilităţi fiscale,
|
Citeşte mai mult...
|
Miercuri, 14 Decembrie 2016 17:53 |
NOUTĂȚI LEGISLATIVE Nr. 48 DIRECȚIA GENERALĂ DE ASISTENȚĂ PENTRU
CONTRIBUABILI
Actele normative cu incidență în materie fiscală publicate în Monitorul Oficial al României
în perioada 05.12.2016 – 09.12.2016
1. Legea nr. 232/2016
privind industria naţională de apărare, precum şi pentru
modificarea şi completarea unor acte normative
(M. Of. nr. 972 din 5 decembrie
2016)
2
. Legea nr. 247/2016
pentru modificarea şi completarea Legii nr. 290/2004
privind cazierul judiciar
(M. Of. nr. 983 din 7 decembrie 2016)
|
Citeşte mai mult...
|
Joi, 16 Iunie 2016 07:59 |
CCR a dat o decizie romaneasca : ramine ca si pina acum , dar faptele incriminate de abuz TREBUIESC incadrate intr-un articol de lege ce ar fi fost incalcat..........

Dupa umila noastra parere , de fapt CCR a schimbat profund un MIC DETALIU : cind cineva va mai fi acuzat de abuz in serviciu , procurorii TREBUIE SA DOVEDEASCA ca respectivul a incalcat un articol de LEGE , si nu ca respectivul procuror " considera " ca respectivul a facut un abuz ,
ESTE O MARE SCHIMBARE , si asigura cumva prezumtia de nevinovatie a oricarui cetatean !!
Abuzul in serviciu va fi pedepsit la fel ca pana acum, au decis miercuri in unanimitate judecatorii Curtii Constitutionale, care au stabilit ca acest articol respecta legea fundamentala, insa cu un amendament. Judecatorul CCR Petre Lazaroiu a declarat, miercuri, ca decizia Curtii in ceea ce priveste abuzul in serviciu nu afecteaza procesele si a aratat ca o persoana trimisa in judecata pentru aceasta infractiune poate cere revizuirea daca din probele dosarului rezulta ca ''defectuos'' nu este cu incalcarea legii.
''In Codul penal si in legile speciale, mai ales legea 78 privind competenta DNA cu coruptia, textul spune ca neindeplinirea unui act sau indeplinirea in mod defectuos este neconstitutionala, asta a fost critica. Dupa tot ce am studiat si ne-am documentat si noi am vazut ca si Conventia Natiunilor Unite spune acelasi lucru, dar intr-o forma mult mai clara: spune 'indeplinirea cu incalcarea legii'. (...) Dau un exemplu. (...) Un judecator de fond da o sentinta care i se caseaza pentru ca sentinta e proasta. Ce faci? Il trimiti pe judecatorul de fond in instanta pentru abuz in serviciu? Avem alte feluri de raspunderi - disciplinare, materiale... Nu trebuie sa le confundam. Ori cand trimiti un om in judecata si ii iei libertatea nu o faci asa, oricum, trebuie sa ai niste limite, niste lucruri foarte bine definite. Acesta este scopul procurorului pana la urma, e jobul lui sa caute infractori, sa-i descopere, sa-i trimita in judecata. Dar judecatorul trebuie sa vada daca s-a incalcat legea'', a spus Lazaroiu, dupa sedinta CCR.
|
Citeşte mai mult...
|
Marţi, 14 Iunie 2016 15:47 |
Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania solicita public procurorului-sef DNA, Laura Codruta Kovesi, precum si liderilor de opinie, sa inceteze presiunile asupra Curtii Constitutionale inaintea pronuntarii cu privire la constitutionalitatea abuzului in serviciu reglementat de Legea 78/2000. Declaratiile doamnei procuror sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, potrivit carora o decizie a CCR in privinta abuzului in serviciu intr-un alt sens decat cel sustinut de DNA ar fi "o incetare a luptei anticoruptie in Romania" si "un semnal pe care statul roman il da: «Gata, am luptat destul cu coruptia, nu mai trebuie să luptăm cu coruptia, nu mai trebuie sa investigam acest gen de fapte»", reprezinta o forma de presiune asupra Curtii Constitutionale care e neconforma cu statutul de magistrat si principiul separatiei puterilor in stat. In baza acestor afirmatii repetate prin diverse mijloace de comunicare in masa, amplificate apoi de diversi formatori de opinie, cetatenilor li s-a inoculat ideea ca s-ar opri lupta anticoruptie, acestia ajungand sa faca petitii pentru a cere CCR sa decida in modul dorit de DNA.
|
Citeşte mai mult...
|
|
|
|
|
Pagina 5 din 21 |