Total Media News

SOLUTIE de revenit la preturi omenesti la energia electrica PDF Imprimare
Vineri, 03 Septembrie 2021 09:32

      O  SOLUTIE imediata pentru  revenirea  la preturi  omenesti la energia electrica ar fi :

REPORNIREA centralei de  la  Mintia

     Aceasta  centrala  a fost  oprita  si  a intrat in "conservare" din  februarie  2021.

     Deci nu  a  trecut  mult  timp ,si  ar putea fi  repornita  relativ  usor si  REPEDE.

     Desigur  ca  multi  ar  spune  :

- ca Romania a  semnat un  acord  cu UE  privind poluarea ,....

             si ce daca

    Adresa  catre  UE   ( dupa repornirea centralei)  si  aminarea "liberalizarii" pretului la  en electrica  pina  in  2049 ,....ca alte  tari  din UE.

   Trecerea  tuturor  centralelor  in  OBIECTIVE  STRATEGICE  si  numirea  de conduceri MILITARE.

 De  vazut  ca  in  luna august  2021 Romania a  importat  intre  850- 1200  MW  tot  timpul  ( adica  prin  repornirea acestei centrale   s-ar  echilibra Productia  cu  Consumul  de energie  electrica din Romania )

   " Intrare în conservare conform Adresei Ministerului Energiei nr. 12155/28.04.2021”. Asta scrie în raportul Transelectrica referitor la indisponibilitățile grupurilor energetice în dreptul termocentralei Mintia, o unitate cu o putere instalată de circa 1.300 MW, cel puțin pe hârtie.
        Termocentrala pe cărbune Mintia, cu o istorie de 50 de ani, a intrat oficial în conservare

 

   Intrare în conservare conform Adresei Ministerului Energiei nr. 12155/28.04.2021”. Asta scrie în raportul Transelectrica referitor la indisponibilitățile grupurilor energetice în dreptul termocentralei Mintia, o unitate cu o putere instalată de circa 1.300 MW, cel puțin pe hârtie.

Într-adevăr, termocentrala de la Mintia, parte a Complexului Energetic Hunedoara (CEH), aflat în insolvență și care funcționează cu cărbune din Valea Jiului, era oprită încă din februarie. Atunci mai funcționa un singur grup și nu a mai fost repornită apoi. Motivul opririi a fost lipsa cărbunelui, care apărea și în raportările zilnice ale Transelectrica. Asta până acum, când apare că termocentrala a intrat în conservare.

Planul Guvernului pare că nu a funcționat, Comănescu vrea activele

   Mintia este una dintre cele două termocentralele CEH, alături de Paroșeni. Planul inițial al Guvernului era ca CEH să fie spartă în două entități: centrala de la Paroșeni cu cele două mine pe huilă care mai funcționează (o entitate) și centrala Mintia care să fie cedată Consiliului Local Deva, inclusiv pentru motivul că asigură energia termică pentru oraș.O idee combătută atunci de primarul Devei, care a afirmat atunci că nu crede că centrala va mai fi repornită și că de agentul termic produs aici mai beneficiază circa 20% dintre apartamentele din oraș, încă nedebranșate. El a amintit atunci ce știe toată lumea: centrala nu are resurse pentru a achiziționa cărbune (s-a vehiculat și ideea importului) și nici nu are avizele de mediu necesare funcționării. A;adar, intrarea în conservare era cumva previzibilă.

   Pe de altă parte, potrivit unor informații publicate recent de Profit.ro, administratorul judiciar al CEH a elaborat o procedură de atragere a unui investitor pentru activele termocentralei Mintia. Conform sursei citate, compania GSP Power, înființată anul trecut și controlată de omul de afaceri constănțean Gabriel Comănescu, și-ar fi manifestat intenția să cumpere centrala. Comănescu a înființat GSP Power tocmai pentru a dezvolte proiecte de generare de energie electrică și a avansat chiar și o țintă, de 1.000 MW pentru noua companie.

   Complexul Energetic Hunedoara a intrat oficial în insolvenţă  în luna noiembrie a anului trecut, sub povara unor datorii de peste şase miliarde de lei. Am parcurs raportul referitor la cauzele insolvenţei, întocmit recent de administratorul judiciar, din care rezultă că societatea care administrează centralele electrice de la Mintia şi Paroşeni şi minele de huilă din Valea Jiului nu putea funcţiona profitabil: costuri mari din cauza obligaţiilor de mediu, oricum neachitate, echipamente vechi, producţie scumpă şi puţină vândută în pierdere, datorii uriaşe care nu aveau cum să mai fie plătite.
  Pentru uşurinţa lecturii, am sintetizat (textul bloduit) lucrurile de la fiecare capitol, pentru cine nu doreşte să citească situaţia în detaliu. Textul cu caracter normal este cel extras din raportul administratorului judiciar, aşa cum a fost el realizat.

Conformarea la reglementările de mediu

  Ca orice producător de energie din surse fosile, compania a trebuit să cumpere certificare de emisii pentru energie produsă. Din cauza situaţiei financiare proaste, CEH nu a mai putut să plătească certificatele, care oricum s-au scumpit accelerat, încă din 2014. A primit chiar şi un împrumut guvernamental în acest scop, de 100 de milioane de lei, din care a plătit doar parţial certificatele de emisii, dar nu a fost de ajuns.  Compania a fost amendată de autorităţile de mediu pentru neplata certificatelor, pe care nu a putut să le cumpere integral niciodată în ultimii patru ani.

  În conformitate cu prevederile Hotărârii de Guvern nr. 780/2006, orice societate care produce energie pe cărbune are obligația achiziționării de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, pe motiv că procesul de producție este foarte poluant. Un certificat de CO2 dă dreptul de a emite o tonă de CO2, aceasta fiind și cantitatea aproximativă rezultată la 1MWh produs și livrat din amestecul de combustibil utilizat în centrale (cărbune și gaz). Aceste certificate au fost alocate cu titlu gratuit până la finele anului 2012.

Subliniem faptul că în conformitate cu regulamentul UE nr. 600/2012 se aplică o penalitate de 100 de euro, echivalentul în lei, la cursul de schimb lei/euro al BNR valabil la data de 1 mai a anului respectiv, pentru fiecare certificat de emisii de gaze cu efect de seră nepredat până la data de 30 aprilie a anului următor pentru anul precedent, ce constituie venit pentru Fondul pentru Mediu. Plata acestor penalități nu exonerează operatorul de la obligația restituirii certificatelor de CO2.

    Datorită situației financiare dificile, începând cu anul 2014, societatea nu a avut resursele necesare în vederea achiziționării certificatelor de CO2 apelând la surse externe de finanțare. În baza Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 22/24.06.2015 privind acordarea unui împrumut către CE Hunedoara SA, la 14 iulie 2015 a fost încheiată o convenție de împrumut între Ministerul Finanțelor Publice, SCE Hunedoara și Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri. Societatea a primit doar prima tranșă în sumă de 98.476.900 lei, din care suma de 43.327.084 lei a fost utilizată în vederea achiziționării certificatelor de CO2 aferente anului 2014.

   Pentru perioada 2015-2018 societatea nu a mai reușit să achiziționeze în integralitate necesarul de certificate de CO2. Mai mult, SCE Hunedora a primit amenzi de la Fondul pentru Mediu pentru toate certificatele care nu au fost transmise la timp. În concluzie, aceste sume măresc pierderea înregistrată de debitoare și cresc gradul de îndatorare.

    Reducerea continuă a cantității de energie electrică și termică produsă/livrată/vândută, precum și a producției de cărbune extras

    Între 2016 şi  2019, cantitatea de energie electrică  livrată s-a înjumătăţit, ca medie lunară (de la 117 GWh la 62), cantitatea de energie termică livrată a scăcut la două treimi (5.600 Gcal/lună faţă de 8.600), iar producţia de cărbune aproape că s-a înjumătăţit (34.000 tone/lună faţă de 61.000)

Analizând datele se constată trendul descrescător înregistrat de către SCE Hunedoara SA pe tot parcursul perioadei analizate cu privire la energia electrică și termică produsă/livrată/vândută și a producției de cărbune extras, ceea ce indică o comprimare semnificativă a volumului activității curente.

Astfel, energia electrică vândută descrie o traiectorie descendentă, comprimarea ei fiind una evidentă. Dacă în 2016 nivelul energiei electrice vândute era de 117.494 MWh/lună, în 2017 acestea se diminuează cu 22%, ceea ce conduce la înregistrarea unui total de 91.934 MWh/lună. Curba se menține și în cursul anului 2018 când indicatorul atinge 74.850 MWh/lună, adică un regres de 19% față de anul precedent. În 2019, constatăm că diminuarea se păstrează, înregistrându-se un nivel de numai 62.402 MWh/lună.

De asemenea, energia termică livrată prezintă tot un trend descrescător în perioada supusă analizei. Astfel, de la o mediei lunară de 8.590 Gcal atinsă în 2016 se ajunge la 8.199 Gcal în 2017. Curba se accentuează în anul 2018 când indicatorul atinge 6.657 Gcal/lună, adică o scădere cu 19%. În anul 2019 se atinge minimul de 5.663 Gcal/luna.   

    La Electrocentrala Deva s-au identificat inclusiv echipamente care au fost puse în funcțiune în anii 1969-1970 până în 1989.

    Raportat la gradul de uzură ridicat al echipamentelor existente la „Centrala Electrică Paroșeni”, conducerea societății SCE Hunedoara a hotărât că este necesar un proces de retehnologizare a acestora, fiind astfel inițiat un program mai amplu de investiții.

     Astfel, Ministerul Finanțelor a contractat în beneficiul SCEH SA împrumuturile de la BCR, BRD și BEI în cuantum total de 65.300.000 euro, subîmprumutate apoi acestuia, pentru finanțarea proiectului „Centrala Electrică Paroșeni” cu privire la instalația de desulfurare a gazelor reziduale și la modificarea tehnologiei de colectare, transportare și depozitare a zgurii și cenușii."

 

*

*--https://www.economica.net/de-ce-a-intrat-complexul-energetic-hunedoara-in-insolventa_182156.html

 

 

 

 

Bannere

total-media-news.ro
karate.info.ro
tmn-tv.ro
Magazin specializat piese auto
AutoPuls
Uleiuri Auto
Baterii auto
Salonul Auto Bucuresti 2021
Bucharest FAshion Week 2015

Sunteti aici: Home