Este buna sau nu carnea de cal ? Imprimare
Sanatate
Vineri, 22 Februarie 2013 18:40

                 Medicul nutriţionist Mihaela Bilic, invitată la emisiunea Gândul LIVE, a vorbit despre scandalul cărnii de cal izbucnit în urmă cu aproximativ două săptămâni.

                                           

            „La noi nu este o tradiţie în a sacrifica calul pentru a-l mânca, însă calul nu este rumegător, iar lucru acetsa se reflectă în grăsimile lui saturate. Mai exact în lipsa grăsimilor saturate (nr. grăsimi ‘rele’).

     Animalele rumegătoare, precum oaia sau vaca, prin rumegat, ele saturează grăsimea, ceea ce înseamnă că ne va fi aproape imposibil să mâncăm seul de la oaie sau de la vacă, pentru că acea grăsime este plină de acizi saturaţi. Este dăunătoare şi pentru sănătatea noastră, deoarece duce la creşterea colesterolului, dar în acelaşi timp este şi neplăcută ca şi gust, este mai degrabă folosită la fabricarea săpunului”, a spus dr. Bilic.

 


 

Medicul a explicat în cadrul emisiunii de ce carnea de cal nu este dăunătoare organismului. „În momentul în care vorbim de animale nerumegătoare, ele nu saturează grăsimea prin rumegat. Aici îl repunem pe piedestal pe purceluş, pentru că nefiind rumegător, slăninuţa de porc se poate mânca, ea având şi grăsimi mono-nesaturate (grăsimi „bune”).

Carnea de cal este una extrem de săracă în grăsime. Calul nu prea are grăsime şi asta vedem şi cu ochiul liber. Pentru că nu este comercializată intens, este o carne mai ieftină şi din păcate am ajuns la acest paradox: să vindem calul, deşi pe etichetă scrie vită, ca să putem câştiga bani mai mulţi, dar altfel, este o carne, din punct de vedere nutritiv, extremd e valoroasă, are toţi amino-acizii esenţiali, foarte puţină grăsime, deci nu dăunează. Este o carne sigură pentru sănătatea noastră”, a spus nutriţionista.

 

 

**  sursa  -