Total Media News

ASOCIAŢIA MOARA DE HÂRTIE PDF Imprimare Email
Miercuri, 21 Februarie 2018 15:14

             

                                            

   Asociația Moara de hârtie a iniţiat şi dezvoltă Ansamblul Moara de hârtie - Satul meșteșugurilor din Comana (județul Giurgiu, în imediata apropiere a Bucureștilor), ce găzduiește 10 ateliere creative ce îşi trag seva din meşteşugurile practicate în satul tradiţional românesc: țesut la război, prelucrarea stufului și papurei, fierărie, olărit și ceramică, lucru în lemn, bucătărie tradițională, moară pe piatră și brutărie, dar şi realizarea de hârtie de mână, tipar manual şi legătorie de carte.

Misiunea noastră este de a fi un punct focal de sinergie între oameni, meşteşuguri şi artă, realizând acestea prin:

 

 

  1. Experiență directă – Ansamblul Moara de hârtie – Satul meșteșugurilor este deschis spre vizitare în week-end-uri, în fiecare an, din aprilie până în octombrie.

  2. Educație și formare – găzduim în toată perioada anului ateliere de lucru practice cu copii și adulți, pe teme legate de creativitate și meșteșuguri.

  3. Realizarea de obiecte manufacturate în spirit meșteșugăresc, gândite să fie relevante pentru cumpărătorii din secolul XXI.

În cei 8 ani de când a apărut ideea Moara de hârtie, nu am visat doar la cât de frumos ar fi să existe acest loc, ci am și muncit în direcția construcției lui.

Astfel că, în 2011, am inaugurat la Comana un mic Atelier-muzeu, un loc aparte în România, dedicat meseriilor vechi din domeniul cărții. Moara de hârtie a atras în cei 6 ani peste 12.000 de copii și adulți, care au vizitat Atelierul-muzeu și au participat la ateliere educative și creative de hârtie de mână, tipar manual și legătorie de carte.

Văzând entuziasmul copiilor și adulților totodată, în contact direct cu activitățile inspirate de meserii vechi, în 2014 am decis să mai deschidem un drum și să construim tot aici, la Comana, un mic sat în care în care meșteșugurile tradiționale românești să redevină relevante. Pentru ca visul să devină realitate, am scris un proiect, iar Satul meșteșugurilor a putut fi ridicat datorită unei finanțări de la Guvernul Norvegiei.

 

 

Pentru a păstra entuziasmul copiilor faţă de învăţare, văzută ca descoperire, vă invităm să vizitaţi Ansamblul Moara de hârtie - Satul Meşteşugurilor, un loc de un farmec aparte, în care copiii au ocazia să se apropie, cu sufletul şi cu mâinile, de meşteşuguri variate! Iată ce vă propunem:

Atelierul Să învăţăm să reciclăm creativ hârtia este o incursiune de vis printre meşteşuguri legate de carte, mori de hârtie şi materiale de scris. Copiii vor descoperi cum s-a făcut sute de ani hârtia la moară şi îşi vor face propria foaie de hârtie de mână. Activitatea are loc în cadrul atelierelor de hârtie de mână din cadrul Atelierului-Muzeu Moara de hârtie.

La atelierul Călătorie inedită în lumea cărţii, copiii vor afla informaţii interesante despre tiparul înalt în Europa şi pe teritoriul României, vor avea ocazia să afle ce se întâmpla într-o zeţărie, cum se imprima odinioară şi ce carte a fost tipărită prima oară. La final de călătorie, copiii îşi vor tipări singuri o amintire! Atelierul de tipar se desfăşoară în Atelierul-Muzeu Moara de hârtie.

Prin participarea la atelierul Primul meu carnet, elevii vor avea ocazia să afle informaţii interesante despre structura unei cărți, descoperind legăturile între hârtie, tipar și legătorie, vor învăța cum ajung foile să formeze o carte și își vor crea singuri propriul carnet. Vor avea, de asemenea, ocazia să vadă instrumente şi echipamente specifice meșteșugului legătoriei de carte în cadrul Atelierului-muzeu Moara de hârtie.

Atelierul Creatori de cărți poștale își propune să le descopere copiilor obiceiul aproape pierdut al trimiterii cărților poștale, importanța și bucuria transmiterii gândurilor și sentimentelor prin intermediul acestor bucăți speciale de hârtie și le oferă participanților ocazia deosebită de a-și crea și decora chiar ei propriile cărți poștale.

Ţesem fire de poveste și coasem cu rost este un atelier prin care copiii se vor apropia de un meșteșug străvechi – țesutul la război, ce le va dezvolta atenţia, îndemânarea, spiritul creativ, dar şi răbdarea. La sfârşit, copiii se bucură de rodul activităţii lor şi, pe lângă amintiri de neuitat, iau acasă ceea ce cu rost au lucrat! Atelierul de ţesut are loc în Atelierul cu rost din Satul Meşteşugurilor.

Atelierul Păpurim păpuşi din papură îi invită pe cei mici să descopere cum trăiau oamenii în vechime şi în ce fel foloseau plantele din împrejurime. Se vor împrieteni cu papura, plantă importantă ce creşte în Delta Neajlovului din Comana, şi vor face o păpuşică – un Păpurel sau o Păpurică! Activitatea se desfăşoară în atelierul La Păpureşti din Satul Meşteşugurilor.

Fantezie în lumea lutului este un atelier foarte iubit. De cauţi o joacă instructivă, modelajul e cel mai potrivit! Copiii îşi dezvoltă imaginaţia, creativitatea, dar şi îndemânarea. Ei sunt încurajaţi să se exprime prin artă, propria creaţie devenind sursă de încredere şi bucurie. Atelierul de modelaj în lut are loc în Olarniţa din Satul Meşteşugurilor.

Atelierul În lumea lemnului propune o apropiere de un material viu şi fascinant prin structură şi textură: lemnul. Copiii vor fi încântaţi să asculte şi să împărtăşească poveşti despre natură şi lemn, să vadă obiecte din lemn din casele românilor de altădată şi să observe cum se lucrează cu acest material deseori văzut, dar mai puţin cunoscut. La rândul lor, vor fi invitaţi sa creeze singuri sau în echipă un obiect de lemn. Activitatea se desfăşoară în Atelierul de lemn din Satul Meşteşugurilor.

Învățăm, ne jucăm și măcinăm în Satul meșteșugurilor este un atelier de morărit şi de copii mult îndăgit, ce îşi propune să îi apropie pe copii de lumea cerealelor într-o incursiune prietenoasă, jucăușă, dar în același timp educativă. Copiii vor avea ocazia să macine diverse cereale cu ajutorul unor mori manuale. Activitatea are loc lângă Moara cu poveşti din Satul Meşteşugurilor.  

Pentru prezentări detaliate și înscrieri, ne puteți scrie la Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza . Iar dacă aveți prieteni ce lucrează în domeniul educaţiei sau știți alte persoane interesate, nu ezitaţi să daţi informaţia mai departe! Promovând atelierele noastre, susțineți meșteșugurile și comunitatea din Comana!

Vă mulțumim!

 

 

 

INFORMAȚII DE CONTACT

Adresa:
Strada Funieru, nr. 278-280, Sat Comana, Județ Giurgiu

Telefon:

Programări ateliere (luni-vineri, între orele 9.00 - 17.00)

0723 COMANA (266262)

Întrebări tehnice și detalii privind produsele (luni-vineri, între orele 9.00 - 17.00)

0743 COMANA (266262)

0372 COMANA (266262)

Email:
Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza

 

 

**  sursa  --https://www.moaradehartie.ro/asociatia-moara-de-hartie/

 

Abonare newsletter
Bannere

total-media-news.ro
karate.info.ro
tmn-tv.net
tmn-tv.ro
Magazin specializat piese auto
AutoPuls
Service Auto autorizat RAR
Uleiuri Auto
Baterii auto
Salonul Auto Bucuresti 2016
Bucharest FAshion Week 2015

Sunteti aici: Home Actualitate Cultura ASOCIAŢIA MOARA DE HÂRTIE