Total Media News

LIQUI MOLY îşi îndreaptă atenţia către motoarele alternative PDF Imprimare
Miercuri, 25 Octombrie 2017 09:54

   Un aditiv special pentru autovehiculele hibride şi o pictogramă pentru marcarea uleiurilor de motor

                                                 

     Numărul autovehiculelor cu motoare alternative înmatriculate este încă mic prin comparaţie cu acela al autovehiculelor cu motoare pe motorină sau benzină, dar noile tipuri de motoare revoluţionează industria auto.

    Compania LIQUI MOLY este şi ea preocupată intens de această temă şi aduce o inovaţie pe piaţă: aditivul hibrid, un supliment pentru carburant, creat special pentru autovehiculele hibride. În plus, uleiurile de motor adecvate pentru aceste agregate sunt marcate cu o pictogramă.



Strict vorbind, aditivul hibrid este el însuşi un hibrid, pentru că întruneşte două calităţi. Stabilizează calitatea carburantului şi curăţă sistemul de injecţie. La autovehiculele hibride motorul principal este electromotorul; motorul cu ardere funcţionează doar ca asistent. Acesta se utilizează de regulă numai pentru scurt timp. „De aici rezultă două probleme“, spune David Kaiser, şeful departamentului Cercetare & Dezvoltare la specialistul în produse chimice pentru industria auto LIQUI MOLY.

„Carburantul rămâne mai mult timp în rezervor şi îmbătrâneşte mai rapid“, spune David Kaiser comparând autovehiculele hibride cu autovehiculele acţionate exclusiv cu motorină sau benzină. O dificultate suplimentară: reziduuri în instalaţia de injecţie din cauza funcţionării neregulate şi pe durate scurte. Aditivul hibrid nou creat menţine benzina stabilă, protejează împotriva depunerilor din instalaţia de injecţie şi îndepărtează reziduurile existente. „În acest fel rezolvă ambele probleme“, declară expertul LIQUI MOLY.

Prin această inovaţie compania îşi subliniază competenţa în materie de cercetare într-o branşă care se află în faţa unor mari prefaceri. Industria auto va suferi în viitorii zece ani transformări mai mari decât a trăit în ultimii 100. Cauza acestor transformări o reprezintă diversele megatrenduri, unul dintre ele fiind electromobilitatea. „Made in Germany înseamnă pentru noi, în afară de calitate, mai ales schimbare prin înnoire. De aceea cercetarea a fost dintotdeauna la noi una dintre coloanele de susţinere ale succesului nostru“, spune David Kaiser.

Compania se ocupă de motoare cu ardere de la înfiinţarea sa, acum 60 de ani. Având în vedere această experienţă, era evident că dintre motoarele alternative ne vom concentra mai întâi pe cel electrohibrid. Raportat la numărul înmatriculărilor la nivel mondial, autovehiculele hibride sunt pe primul loc între autovehicule cu motoare alternative. Conform statisticilor şi IHS Autoinsight, până în 2025 diferenţa dintre numărul autovehiculelor hibride şi pur electrice va creşte considerabil. „Mizăm pe calul care trebuie“, subliniază coordonatorul departamentului de Cercetare&Dezvoltare de la LIQUI MOLY. „Pentru că motoarele diesel joacă doar un rol secundar pentru autovehiculele hibride, cu tendinţă în scădere, scoatem pe piaţă un aditiv doar pentru benzină.“

Şi la lubrifianţi există o modificare, dar numai una exterioară: Etichetele canistrelor de 1 şi 5 litri sunt completate cu o pictogramă hibrid. În acest fel şoferii şi mecanicii din ateliere îşi dau seama dintr-o sigură privire dacă uleiul de motor respectiv este adecvat pentru autovehicule hibride. Cine vrea să meargă la sigur, poate apela la Ghidul de uleiuri online de la LIQUI MOLY.

„Fără întreţinere problemele sunt ca şi programate“ 

Tehnologia hibridă înseamnă riscuri pentru un motor cu ardere integrat - David Kaiser de la LIQUI MOLY ştie cu precizie acest lucru 

Octombrie 2017 – Autovehiculele cu motor hibrid îmbină două surse diferite de forţă în aceeaşi maşină: un motor electric şi un motor cu ardere. Altfel decât la autovehiculele tradiţionale, acţionate exclusiv cu benzină sau carburant diesel, motorul cu ardere al unei maşini hibride funcţionează numai în anumite situaţii şi atunci adesea numai la sarcină redusă. David Kaiser, coordonatorului departamentului Cercetare & Dezvoltare al specialistului german în uleiuri şi aditivi LIQUI MOLY, explică ce probleme poate cauza acest lucru şi cum pot fi evitate aceste probleme de către şoferi şi ateliere.

În ce privinţă se deosebesc cerinţele unui motor cu ardere dintr-o maşină hibridă de cerinţele unuia dintr-un autovehicul tradiţional?

David Kaiser: Într-un autovehicul hibrid motorul cu ardere nu se utilizează permanent. La pornire, în traficul urban şi pe distanţe scurte, energia vine de la motorul electric. Motorul cu ardere se cuplează numai pe distanţe mari, de la viteze medii sau atunci când bateriile sunt descărcate. Per total este vorba de un profil de condus foarte unilateral.

Dar distanţele lungi sunt de regulă cele care menajează motorul de uzură mai mult decât cursele scurte, nu-i aşa?

David Kaiser: Este adevărat. Autovehiculele hibride au prin comparaţie cu maşinile tradiţionale o rază de acţiune considerabil mai scurtă şi îşi valorifică atuurile pe distanţe scurte şi medii. De aceea motorul cu ardere se utilizează cel mai adesea doar pentru scurt timp. Acest lucru este pozitiv pentru mediul înconjurător, dar negativ pentru motor.

Din ce cauză?

David Kaiser: Din cauza consumului scăzut al maşinilor hibride, carburantul rămâne mai mult timp în rezervor şi de aceea îmbătrâneşte mai puternic. Carburanţii otto şi diesel îşi schimbă caracteristicile sub influenţa aerului, respectiv a oxigenului, umidităţii conţinute în aer, precum şi a temperaturii acestuia. Acest lucru afectează comportamentul de pornire la rece şi de rulare în faza de încălzire a motoarelor, care la autovehiculele hibride este mai lungă. În acest fel carburanţii sunt supuşi şi unei îmbătrâniri şi oxidări naturale. Aportul de oxigen cauzează oxidarea carburantului. Iar acest lucru poate duce la formarea de reziduuri. Per total în acest fel caracteristicile carburantului se înrăutăţesc. În cazuri extreme poate ajunge de nefolosit pentru motor.

Cum poate şoferul să contracareze această tendinţă?

David Kaiser: Calitatea carburantului se poate îmbunătăţi cu suplimente, aşa-zişii aditivi. LIQUI MOLY a dezvoltat un astfel de aditiv special pentru autovehiculele hibride. Una dintre sarcinile aditivului este aceea de a încetini procesul de îmbătrânire a benzinei şi astfel de a menţine stabilă calitatea acesteia.

Reziduurile din rezervor despre care aţi vorbit pot cauza şi probleme?

David Kaiser: Condiţiile pentru un motor cu o bună funcţionare sunt: uleiul de motor, electricitatea, aerul, apa de răcire şi carburantul. Dacă una dintre componente este afectată, este posibilă defectarea motorului. Reziduurile din rezervor pot înfunda filtrul de carburant. Dar aşa de multe depuneri se formează doar în cazuri speciale. Problema principală cu reziduurile este alta.

Care?

David Kaiser: În autovehiculele hibride sunt încorporate cele mai noi invenţii din tehnologia motoarelor. Aceste agregate moderne şi eficiente impun cele mai înalte standarde pentru calitatea carburantului. Iar când funcţionarea motorului cu ardere este neregulată şi de scurtă durată - cum spuneam adineauri - pericolul să se formeze reziduuri în instalaţia de injecţie este mare. Acestea înrăutăţesc pulverizarea şi arderea carburantului, ceea ce în ultimă instanţă conduce la o putere mai slabă a motorului. Carburantul nears poate ajunge în uleiul de motor, pe care îl diluează. De aceea un sistem de carburant curat este de o importanţă extremă.

Cum poate fi menţinut curat sistemul de carburant?

David Kaiser: Funcţionarea stabilă şi constantă a motorului ajută mult, dar nu este singurul salvator, iar la motoarele cu ardere din autovehiculele hibride este şi o excepţie. Suplimentele speciale de curăţare din aditivul nostru pentru autovehicule hibride dizolvă depunerile existente şi împiedică formarea unor noi reziduuri lipicioase, de consistenţa lacurilor sau răşinilor. Acest lucru înseamnă că pot utiliza aditivul profilactic sau când problemele deja există. Pentru prevenire, aditivul trebuie adăugat în mod periodic în benzina din rezervor.

 

Despre LIQUI MOLY
Cu aproximativ 4000 articole, LIQUI MOLY oferă o gamă largă unică la nivel mondial de produse chimice auto: uleiuri de motor şi aditivi, unsori şi paste, spray-uri şi produse de îngrijire auto, produse de lipit şi etanşare. Înfiinţat în 1957, LIQUI MOLY îşi dezvoltă şi fabrică produsele exclusiv în Germania. În această ţară este lider de piaţă nedisputat în domeniul aditivilor şi este votat cu fiecare ocazie ca cea mai bună marcă de uleiuri. Compania, condusă de proprietarul său Ernst Prost, îşi vinde produsele în peste 120 de ţări, iar în anul 2016 a obţinut o cifră de afaceri de 489 milioane euro.

 

Bannere

total-media-news.ro
karate.info.ro
tmn-tv.ro
Magazin specializat piese auto
AutoPuls
Salonul Auto Bucuresti 2023

Sunteti aici: Home Economie Auto LIQUI MOLY îşi îndreaptă atenţia către motoarele alternative