Total Media News

Cu ce se va inlocui timbrul de mediu ( probabil ) PDF Imprimare
Marţi, 04 Aprilie 2017 12:53

 

                                    

 

          Confom  mediafax.ro, proiectul elaborat de Ministerul Mediului privind înlocuirea timbrului de mediu, obţinut în exclusivitate de MEDIAFAX, autorităţile propun introducerea a şase abţibilduri colorate, care să facă distincţia între autoturisme în funcţie de nivelul de poluare al acestora.

Acest proiect propune ca pentru autovehiculele electrice şi cele cu motoare hybrid (electric + alt carburant) să fie alocat un abţibild de culoare verde, numerotat cu cifra "0", aceste vehicule fiind considerate cel mai puţin poluante.

A doua categorie ar urma să fie cea a maşinilor cu motoare pe benzină, Euro 5 şi Euro 6, construite după anul 2011, care ar urma să primească un abţibild de culoare albastră, numerotat cu cifra "6". În aceeaşi categorie ar urma să fie şi camioanele şi autobuzele cu motoare pe benzină fabricate după întâi ianuarie 2017.

Conform clasificării din proiectul elaborat de Ministerul Mediului, în cea de-a treia categorie, căreia ar urma să i se aloce un abţibild de culoare galbenă, numerotat cu cifra "5", se încadrează autoturismele cu motoare diesel, Euro 5 şi Euro 6, fabricate după 1 ianuarie 2011, cele cu motoare pe benzină Euro 4, fabricate între 2006 şi 2010, autoutilitarele diesel fabricate după anul 2011 - Euro 5 şi 6, vehiculele mari cu motoare pe benzină Euro 4, camioanele, autobuzele şi autocarele cu motoare diesel Euro 6, fabricate după anul 2014, şi cele cu motoare pe benzină, Euro 5, construite între 2009 şi 2013.

 

 

.

Pentru cea de-a patra categorie, Ministerul Mediului a proiectat un abţibild de culoare portocalie, numerotat cu cifra "4", care ar putea deveni obligatoriu în cazul posesorilor de maşini cu motoare diesel Euro 4, fabricate între 2006 şi 2010, celor cu motoare pe benzină Euro 2 şi Euro 3, fabricate între 1997 şi 2005, sau, în cazul posesorilor de motociclete, pentru motoare Euro 2, fabricate între 2004 şi 2006.

Cea de-a cincea categorie de vehicule ar urma să primească un abţibild de culoare gri, numerotat cu cifra "3" şi va fi destinat maşinilor cu motoare pe motorină, Euro 3, fabricate între anii 2001 şi 2005, se arată în proiectul Ministerului Mediului.

Ultima categorie, căreia ar urma să i se aloce un abţibild de culoare roşie, numerotat cu cifra "2", este destinat autoturismelor cu motoare diesel Euro 2, fabricate între 1997 şi 2000, autocamioanelor şi autobuzelor cu motoare diesel Euro 3, fabricate între 2001 şi 2006.

Autovehiculele considerate ca fiind cel mai poluante, cărora fie nu le va fi alocat niciun abţibild, fie ar putea fi conceput un sticker special pentru ele, sunt motocicletele fabricate până în anul 2000, autoturismele fabricate până în 1996, autoutilitarele fabricate până în septembrie 1997 şi autobuzele, camioanele şi autocarele fabricate înainte de 30 septembrie 2001.

Conform unor surse din cadrul Ministerului Mediului, acest proiect este inspirat de legislaţia din Franţa, unde au fost introduse deja astfel de certificate privind norma de poluare.

Acest proiect nu a fost făcut încă public, fostul ministru al Mediului, Daniel Constantin anunţând, marţi, într-o conferinţă de presă, că acum rămâne la latitudinea noului şef de la minister, Graţiela Gavrilescu, să decidă dacă va introduce aceste certificate de calitate a aerului în dezbatere publică în forma actuală sau nu.

"Eu mi-am propus să introduc acest proiect în dezbatere publică încă de săptămâna trecută, dar, ca urmare a schimbării mele, acum este hotărârea noului ministru al Mediului ce va face în continuare. În planul meu era ca, din toamnă, să se înceapă deja aplicarea acestor abţibilduri, ceea ce nu ar fi presupus pentru şoferi niciun cost, cu excepţia preţului sticker-ului, de câţiva lei", a declarat Daniel Constantin.

Acesta a mai adăugat că primăriile vor putea stabili diferite zone de acces în oraşe, iar în funcţie de categoria de poluare la care se încadrează un autovehicul, ar putea fi interzis accesul acestuia în acele zone.

Mai exact, autorităţile locale din Bucureşti, de exemplu, ar putea decide ca pe bulevardele din centrul municipiului să nu poată circula decât autovehiculele cu abţibild verde, albastru sau galben, iar pentru celelalte categorii fie să se interzică accesul, fie să se aplice o taxă penalizatoare.

 

 

**  sursa  :--  http://www.mediafax.ro/social/exclusiv-cum-arata-certificatele-de-calitate-a-aerului-ce-ar-putea-deveni-obligatorii-din-toamna-proiectul-prin-care-se-inlocuieste-timbrul-de-mediu-16220280

 

Bannere

total-media-news.ro
karate.info.ro
tmn-tv.ro
Magazin specializat piese auto
AutoPuls
Service Auto autorizat RAR
Uleiuri Auto
Baterii auto
Salonul Auto Bucuresti 2016
Bucharest FAshion Week 2015

Sunteti aici: Home Economie Mediu Cu ce se va inlocui timbrul de mediu ( probabil )