Total Media News

Brasovul ar putea gazdui Olimpiada de iarna din 2020 ptr. tineret PDF Imprimare
Miercuri, 08 Iulie 2015 09:57

     

              

      Olimpiada din 2020 ne-ar costa 14 milioane de dolari

         

    Acesta e un avantaj al Braşovului în faţa contracandidatului Lausanne, care a avansat un buget de 42 de milioane de dolari. În raportul final al Comitetului Olimpic Internaţional, apărem însă şi cu o bilă neagră: nimic scris de la Guvern, deşi există promisiunea premierului Victor Ponta.

    Mai sunt puţin peste trei săptămâni până când va fi anunţat oraşul câştigător al competiţiei în care fi desemnat oraşul care va găzdui în 2020 Jocurile Olimpice pentru Tineret, ediţia de iarnă. Alături de Braşov, la acest titlu a candidat oraşul elveţian Lausanne, iar în conformitate cu raportul final prezentat de către Comitetul Olimpic Internaţional (CIO), ambii contracandidaţi au şi avantaje, dar şi dezavantaje, respectiv riscuri, cum le-au denumit oficialii comitetului. „Având în vedere cele două candidaturi şi raportul CIO, consider că Braşovul are şanse reale de a fi desemnat oraş gazdă al Jocurilor Olimpice de Tineret din 2020.
Fiecare dintre cele două oraşe candidate are puncte tari şi puncte slabe. În ceea ce ne priveşte, am subliniat foarte clar în dosarul de candidatură modul în care ne propunem să eliminăm riscurile identificate în raport”, a precizat administratorul public al Braşovului, Miklos Gantz, care este preşedintele Comitetului de Candidatură pentru Olimpiada din 2020. Oraşul gazdă va fi anunţat în data de 31 iulie, la Kuala Lumpur, după ce reprezentanţii CIO vor pune „ nota finală” pe dosarul fiecăruia dintre candidaţi.
 
Puncte forte în raportul CIO: bugetul minim, bazele sportive şi condiţiile de cazare
Astfel, lista de avantaje a Braşovului porneşte de la faptul că bugetul de organizare a competiţiei estimat de către autorităţile române este de aproximativ 14 milioane de dolari, în timp ce Lausanne-ul a estimat cheltuielile la 42 de milioane de dolari. Totodată, un alt punct forte al Braşovului este faptul că bazele pe care se vor desfăşura competiţiile sunt destul de compacte în jurul satului olimpic (care va fi amplasat în Poiana Braşov), în timp ce minusul oraşului elveţian la acest capitol este faptul că o parte dintre probele de schi se vor desfăşura în Franţa, sportivii urmând să parcurgă peste 100 de km până la baza sportivă de la locul de găzduire. şi în ceea ce priveşte satul olimpic condiţiile sunt avantajoase la Braşov, ţinând cont că sportivii vor fi cazaţi în hoteluri, în timp ce elveţienii îi vor găzdui pe olimpici într-un campus universitar, care în prezent este în curs de amenajare şi, de asemenea, cheltuielile de cazare sunt mult mai mare decât în cazul Braşovului.
 
Puncte slabe: lipseşte garanţia certă pe buget, trebuie să construim o bază pentru curling şi una pentru snowboard
Unul dintre riscurile enumerate de către reprezentanţii CIO în cazul Braşovului este faptul că nu există o garanţie certă pe buget. În data de 11 martie 2015, la videoconferinţa organizată la Primăria Braşov cu reprezentanţii Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), în vederea evaluării dosarului de candidatură pe care Braşovul l-a depus, a participat şi premierul Victor Ponta. Acesta a dat atunci asigurările necesare că Guvernul va sprijini organizarea evenimentului mai ales din punct de vedere financiar. De asemenea, acesta a susţinut că nu există riscul ca în cazul în care se va schimba coloratura politică de la nivelul Guvernului, Olimpiada să nu mai primească susţinerea Guvernului. „Şi organizarea FOTE a fost obţinută de un alt Guvern, iar noi l-am sprijinit. Organizarea unei asemenea competiţii este un angajament al României şi sunt convins că orice premier şi orice primar va fi, se va implica. În acest caz este vorba de România, nu de o persoană”, a subliniat Victor Ponta. 
De asemenea, pe lista de „minusuri” a mai fost trecut faptul că Braşovul trebuie să deruleze două investiţii de amploare, respectiv în amenajarea unei baze sportive pentru practicarea curlingului, dar şi în construcţia unei piste de half-pipe pentru snowboard. Reprezentanţii Primăriei vor să îi convingă pe oficialii CIO că aceste amenajări vor fi folosite şi după această Olimpiadă, ţinând cont că la Braşov s-au pus bazele Federaţiei de Curling din România, şi pista de half-pipe va fi amenajată în cadrul unui snowpark proiectat în Poiană, care va da plus valoare staţiunii, urmând să poată fi folosit şi pe timp de vară de către skateri.
 
Filmul care ne reprezintă
Miklos Gantz a mai precizat că în vederea susţinerii candidaturii, pentru examenul final din data de 31 iulie, a fost pregătit un film de prezentare a Braşovului, de aproximativ 20 de minute. Filmul include prezentarea tuturor bazelor unde se vor desfăşura competiţiile (Braşov, Poiana Braşov, Râşnov, Predeal şi Cheile Grădiştei), a hotelurilor unde vor fi cazaţi sportivii (Alpin, Piatra Mare, Rina Vista şi Ciucaş), dar şi a locaţiilor unde vor avea loc diverse evenimente culturale pe parcursul competiţiei, precum şi a centrului de agrement care va fi finalizat până în decembrie în Poiana Braşov. De asemenea, va fi conceput şi un videoclip de 90 de secunde în vederea promovării Olimpiadei din 2020. 
 
31 iulie, ziua cea mare

Atât Braşovul, cât şi Lausanne-ul îşi vor susţine dosarul de candidatură în faţa reprezentanţilor CIO, Braşovul fiind primul care îşi va prezenta strategia pe 31 iulie. Prezentările finale nu vor putea fi urmărite de contracandidaţi, iar oraşul gazdă va fi anunţat pe 31 iulie, la ora 17.00, în cadrul unei ceremonii festive, la Kuala Lumpur.

 

 

*

*




--

Autor: Ionuţ DINCĂ

Publicat la 07 iulie 2015

 

Bannere

total-media-news.ro
karate.info.ro
tmn-tv.ro
Magazin specializat piese auto
AutoPuls
Salonul Auto Bucuresti 2023

Sunteti aici: Home Sport Sporturi de iarna Brasovul ar putea gazdui Olimpiada de iarna din 2020 ptr. tineret