Total Media News

"FMI-ul este o camatarie cu acte in regula" PDF Imprimare
Duminică, 26 August 2012 20:31
Index articol
"FMI-ul este o camatarie cu acte in regula"
Pagina 2
Toate paginile

   Ţăranii nu privesc cu ochi buni scumpirea gazelor şi nereducerea TVA la alimentele de bază

                                        


    Chiar dacă sunt preocupaţi până peste cap cu strânsul recoltei, locuitorii din Siliştea-Gumeşti, judeţul Teleorman, nu rămân impasibili la problemele ţării discutate la nivel înalt, probleme care consideră că se răsfrâng în mod direct şi asupra lor. Bunăoară, au aflat prin canalele media că, de curând, o delegaţie a Fondului Monetar Internaţional, a Băncii Mondiale şi Comisiei Europene s-a întâlnit cu reprezentanţi ai Guvernului României.


 

Şi-au înţeles că, pe lângă scumpirea recentă a energiei electrice cu 5% pentru consumatorii casnici, FMI-ul a impus şi scumpirea gazelor cu 5% din septembrie, că n-a fost de acord cu TVA scăzut la 9% pentru alimentele de bază, că n-a fost de acord cu impozitarea progresivă a veniturilor de 8%, 12% şi 16% pe persoane fizice de la 1 ianuarie 2013. Aşadar, concluzia trasă de ei, mai pe româneşte spus, este că, deşi actualul guvern face eforturi pentru a mai relaxa puţin şi-a îmbunătăţi viaţa românului de rând, nu este lăsat de jandarmul numit FMI.

Femeile, deficitele şi industria mondială

Într-o liniştită zi de duminică dimineaţa o parte dintre muşteriii cârciumii lui Cristian Boţoghină, zis Bucureşteanu, îşi beau tacticos berile ori ţuicile şi discutau de-ale lor. Cealaltă parte era încă de cu zori pe câmp la strânsul brumei de recoltă rămasă nepârjolită de secetă. Cei prezenţi, cu aerul tihnit că deja săvârşiseră această trebuşoară, păreau veseli şi puşi pe glume. Cu un snop de coceni legat pe portbagajul bicicletei îşi face apariţia Stelian Popescu, zis Groparu. "Ce face, bă, porumbu’?", îl ia repede în primire unul care tocmai se ridicase de pe băncuţă să-şi mai ia o sticlă cu bere. "Ce să facă, bă, stă-n picioare, dă-l dracu’! Nu vedeţi, mă, cum am ajuns? Eu întâi tăiai cocenii şi după aia culeg porumbu’!", spune acesta în râsetele celorlalţi. Tocmai în acel  moment, pe drum, trece o babă care venea de la biserică având peste fusta neagră un şorţ vopsit în toate culorile curcubeului. "Voi văzurăţi, mă, p-asta ce împopoţonată e? Ne-am dat dracu’!", se aude o voce din rândul consumatorilor. "Tăceţi, dracu’, bă, îi dă replica al lu’ Bucureşteanu, că dacă toate femeile din lume s-ar vorbi să se îmbrace numai la o culoare şi-ar renunţa la poşete şi la genţi, s-ar duce dracu’ jumătate din industria mondială. Apropo de FE-ME-I, după ce că eram noi săraci lipiţi, mai vine şi FMI-ul ăsta să ne bage pumnu-n gură şi să ne impună regulile lui. Cât să mai jucăm, mă, după cum ne cântă alţii?" De alături, Ghica Victor, cel care cumpărase prin 2006 casa lui Victor Bălosu din romanul "Moromeţii" şi era acum proprietar peste terenul acestuia, intervine: "Nu cred că e bine ce face FMI-ul. Poate alţii zic că e bune, dar eu nu cred. Aştia ne-au împrumutat cu bani, ăia care au fost până acu’ la conducere i-au păpat şi-am rămas datori de ne ia dracu’. Eu ştiu că în alte ţări din UE sunt salarii mai mari şi pot să-şi cumpere mâncare, da’ pe noi de ce ne sugrumă atâta? Păi bine, mă, vru guvernu’ ăsta să reducă TVA-ul la alimente şi ăia zic că nu, că e deficit din PIB. Păi, fir-ar PIB-ul lor al dracu’, noi murim de foame cu seceta asta şi lor le arde de deficite. Ce dracu’ or mai fi şi deficitele astea, nu ştiu, da’ auziţi cum sună: deficite!".

La omul sărac, nici FMI-ul nu trage

După ce îşi rezemase bicicleta de gard, Stelian Popescu, zis Groparu, iese din cârciumă cu o bere şi-un pahar de votcă şi se alătură celorlalţi spunând ironic: "Bă, ascultaţi la mine! Aştia ne conduc: FMI-ul şi Uniunea Europeană. Nici nu ne mai trebuie guvern, la ce dracu’ să-l mai avem? Până mai ieri, Băsescu era şi preşedinte şi premier şi jucător, de ce dracu’ mai trebuia guvern? Acu’, săracu’ guvern actual încearcă, de, să facă o relaxare pentru oameni, da’ ce, a fost lăsat de FMI? S-a încercat o impozitare mai mică la salarii mai mici, s-a încercat un preţ mai mic la alimente, da’ ce, ăia din UE erau proşti să ne lase? Că dacă noi aveam alimentele noastre naturale şi mai ieftine, nu le mai cumpăram pe ale lor. Vor să fim numai o piaţă de consum, să poată livra la fraieri produsele lor artificiale. Dacă s-a scumpit curentul şi mai scumpesc şi gazele, vă daţi seama că se vor scumpi toate. O să ajungem mai săraci ca lingura". Martor la discuţii, din uşa cârciumii, al lu’ Bucureşteanu intervine: "Bă, gingaşilor, voi n-aţi sesizat, mă, până acu' că FMI-ul e un gen de cămătărie legală, cu acte în regulă? Aştia te împrumută în condiţii mult mai aspre decât cămătarii şi până la urmă îţi impune legea lor. Guvernul îşi propune ceva, după care vin ăştia şi-ţi dă-n cap, fixează ei totul după regulile lor. Aşa cum a fos şi cu TVA-ul la alimente şi cu scumpirile la gaze şi cu impozitele progresive. Auzi, că ne-au impus să privatizăm Oltchim şi să vindem 5% din Transgaz! Păi nu e clar că sunt nişte interese aici şi că cineva trebuie să-şi ia comisioane? Adevărul e că, după ce am schimbat regimul comunist, nu puteam să ne descurcăm fără FMI, dar măcar să fi făcut o diferenţă între tările avansate pe care le împrumută, şi ţara săracă numită România. Nouă ar fi trebuit să ne ia dobânzi mai mici, că şi aşa e vai de mama noastră! Bă, Guvernu' a vrut să facă ceva pentru talpa de jos a ţării, da' dacă n-a fost lăsat de cămătari!? Noroc că suntem un popor răbdător. Am răbdat 50 de ani sub comunism, mai răbdăm ş-acu'. La ţară lumea nu e învăţată să trăiască în lux, se mulţumeşte cu puţin. Omul zice că, dacă are porc de Crăciun, viţel, miel de Paşte şi ceva la hambar, este suficient. N-a fost învăţat că, dacă tot trăieşte pă lumea asta, poate s-o ducă şi mai bine, la fel ca în ţările cu nivel ridicat de trai. Intrarea noastră în UE n-a fost rea, că nu ştiu să fi avut ţăranu' subvenţii până atunci, şoselele nu ar fi fost asfaltate cum sunt acuma, că eram, dracu', cu noroiu' până la burtă! Dar şi banii ăştia trebuie să-i returnăm, că mai intră şI alt stat sărac în UE şi trebuie ajutat şi ăla!"

Peştişori scutiţi de TVA

Ducând sticla cu bere la gură, Marian Stănculeţu se bagă în dicuţie: "Bă, e bine să ne băgăm în UE, să ne mai dea şi nouă nişte bani, ca să putem trăi. Pe de altă parte, voi nu vedeţi că depindem total de FMI? Ei ne dirijează, ei ne spun când să ne culcăm, când să ne trezim, noi nu mai contăm în nici un fel. Am scăpat de Ceauşescu şi-au venit ăştia peste noi. Or să se scumpească toate şi nouă nu ne dă nimeni nimic, măcar 10 lei să ne fi dat şi nouă în plus la pensie. Guvernu' a încercat să facă ceva, da' n-au avut timp, într-o lună, două, ce dracu' să facă mai întâi? Să-i alegem la toamnă şi să-i lăsăm să lucreze". Pe mijlocul drumului, pedalând întins, Petre Costea, zis al lu' Lioară, zoreşte pe bicicletă venind spre cârciumă. Cum îl vede, Groparu îl întâmpină cu cântec: "Lioară, Lioară, flori de primăvară!". "Plecaţi, dracu', d-aci deştepţilor!", face al lu' Lioară pe supăratul, îşi ia o jumătate de vin şi se aşază pe bancă, semn că n-ar avea chef să bage adunarea în seamă. După ce stă o vreme făcând pe distantul, nu-l rabdă inima să nu ia cuvântul: "Bă, troglodiţilor, voi nu vedeţi, mă, că FMI-ul nu ne dă nimic, ci, din contra, ne ia? Ne împrumută, dar nu ne dă degeaba. Ei scumpesc, ţie nu-ţi dă, şi te face om! Or să ne ia pielea de pe noi, că altceva nu mai au ce să mai ia". Dumitru Dogaru, zis nea Lae, nu se lasă nici el mai prejos: "Domnule, e clar că FMI-ul n-a fost de acord cu propunerile Guvernului, că noi nu mai suntem independenţi, ce zic ăia, asta facem noi, parcă am fi pe timpul imperiului austro-ungar. Toate sunt aranjate ca să nu mai avem creştere economică, să nu mai avem investiţii, să stăm doar cu căciula întinsă. Ei iau cu caru', noi luăm cu căciula. Impozitul ar trebui să fie progresiv, nu cu cotă unică. FMI-ul ne impune biruri, ca la Înalta Poartă a turcilor". Încă botos, al lu’ Lioară îşi ridică fruntea şi-l vede pe unul cu un nasture descheiat la pantaloni. "Încheie-te, bă, la nădragi, că ţi se vede TVA-ul! Şi e sub 9%..." Toată adunarea explodează în hohote de râs, în maniera atât de românească a făcutului haz de necaz.

 

 

 

 

 

***  sursa :

 

Bannere

total-media-news.ro
karate.info.ro
tmn-tv.ro
Magazin specializat piese auto
AutoPuls
Salonul Auto Bucuresti 2023

Sunteti aici: Home Contact